Medicul psihiatru Simona Trifu a venit la DC News TV și a explicat de ce fragilitatea și narcisismul se asociază în cele mai multe cazuri.

Ce este narcisismul și cum se manifestă

“În psihiatrie, narcisismul este asociat cu o imensă fragilitate. Încerc să spun aceste lucruri pentru că mă tem că nu se știu, deoarece, empiric, pentru oricine dintre noi, cuvântul narcisic cumva nu sună bine. Când spui despre x sau y că este narcisic dintr-o dată, e ca și când i-ai pus etichetă negativă și te gândești că nu ar fi o persoană cu care doresc să interacționez.” a explicat Medicul psihiatru Simona Trifu.
Narcisismul este o tulburare de personalitate caracterizată prin un excesiv sentiment de importanță, o nevoie de admirație și o lipsă de empatie față de ceilalți. Persoanele narcisice au o imagine de sine distorsionată, se cred superioare și unice, și au așteptări nerealiste de la alții.

De ce devin oamenii narcisici și cum se pot vindeca

“Narcisicul este un om care, cândva, în trecutul lui, a fost atât de rănit încât stă și așteaptă ca ceilalți să vină să-l repare.” a continuat Medicul psihiatru Simona Trifu.
Narcisismul se formează în copilărie, ca urmare a unor traume, abuzuri, neglijări sau lipsuri afective din partea părinților sau a altor figuri semnificative. Copilul narcisic își construiește o falsă identitate, bazată pe idealuri și fantasme, pentru a se proteja de durerea și rușinea pe care le simte. El devine dependent de validarea externă și caută să impresioneze și să domine pe ceilalți, pentru a-și menține iluzia de grandiozitate.
Vindecarea narcisismului presupune o terapie psihologică de lungă durată, care să ajute persoana narcisică să-și conștientizeze și să-și accepte vulnerabilitățile, să-și dezvolte o stima de sine realistă și să-și îmbunătățească relațiile interpersonale. Terapia trebuie să fie empatică, dar și fermă, pentru a nu întări comportamentele narcisice și a le corecta pe cele disfuncționale.