Într-un interviu recent acordat DC News, Elena Mateescu, Directorul General al ANM, aduce în prim-plan importanța previziunilor meteorologice în fața capriciilor vremii. Aceasta evidențiază capacitatea instituției de a emite avertizări cu 24-48 de ore înainte de fenomenele extreme, precum viscolele și ninsorile.

“Am văzut că viscolul lovește și în martie și a fost un an în care a lovit în aprilie. Cu cât timp înainte vom afla dacă și anul ăsta pățim așa?” a întrebat Val Vâlcu.

 “24-48h cu siguranță, pentru că ne amintim episodul din noiembrie din ultima decadă, că în zona de sud-est și est a României, ne amintim, a fost afectat ca urmare a ciclogenezei din această parte a țării, deci un ciclon format în Mediteran cu un aport suplimentar de umezeală din bazinul vestic al Mării Negre. La contactul cu masa de aer foarte rece dinspre partea nord-vestică a continentului european, a adus deja primul strat de zăpadă în această parte a țării, mai ales în partea de est, în Moldova, în Dobrogea, ne amintim în zona litoralului și nu în ultimul rând, intensificările foarte mari de vânt care au depășit 120-140km/h. Cu siguranță atunci am emis cu 24h înainte. La fel am avut și în cele două episoade de iarnă din luna ianuarie. Cu siguranță, avertizările meteorologice generale se emit cu 24h înainte și se actualizează în fiecare dimineață, în cadrul Consiliului Național de Prognoză și sigur că amendăm avertizările generale prin creșterea gradului, prin avertizările de tip now-casting.” a explicat Elena Mateescu.