Ministrul Educației și Cercetării, profesorul Daniel David a fost invitatul exclusiv al podcastului DC Edu, difuzat pe canalul de YouTube DCNEWS. Dialogul, moderat de profesorul Sorin Ivan, gazda emisiunii a cuprins și viziunea ministrului privind salarizarea profesorilor în următorii ani.

Iată care sunt principalele hibe în această privință și ce ar putea fi schimbat, conform spuselor sale.

„În 2025, zona aceasta de plată cu ora, ca să înțelegeți la ce ne raportăm, a ajuns la aproximativ 3 miliarde de lei. Țineți minte deficitul, da? Este de 30 de miliarde. În 2022, această zonă era în jur de 1,5 miliarde.

Așadar, este un efort semnificativ, foarte mare. Iarăși, vorbim despre o intenție bună, dar nesustenabilă.

Mesajul meu către profesori a fost acesta: haideți să ne batem pentru salarii mari, și, de exemplu, să păstrăm numărul de ore plătite cu ora cât mai mic. Haideți să ducem orele în sistem — la titulari, la suplinitori, la cei care sunt pe viabilitate. Plata cu ora ar trebui să reprezinte mai degrabă o excepție, nu un model de bune practici în învățământul nostru.”

”Adică să trecem de la un sistem conjunctural, aflat sub semnul hazardului — „sunt ore, nu sunt” — la o abordare bazată pe evoluție, pe ridicarea salariilor, pe alinierea la salariile europene. Este o utopie? Este posibil așa ceva?” întreabă prof. Sorin Ivan.

„Eu cred că primul pas ar fi să obținem ca salariul profesorului debutant sau al asistentului universitar să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. De acolo, să existe majorări în funcție de gradele didactice și de vechime.

Cred că acesta este un punct foarte bun, decent, care oferă un alt statut profesorului. Și, în același timp, este un punct pe care îl putem apăra după ce ne facem ordine în sistem”, a explicat ministrul Educației pentru DCNEWS.