Canicula afectează puternic nu doar fizicul, ci și starea psihică, mai ales în cazul persoanelor care suferă de depresie, anxietate sau tulburări bipolare, atrage atenția psihologul Ioana Milea.
„Toți suntem foarte afectați în perioada asta. Iată că ne confruntăm cu un val puternic de caniculă, pe care nu l-am mai avut de mulți ani încoace. În special, se resimte această căldură excesivă în rândul bătrânilor, în rândul celor care au probleme de sănătate, cardiaci, persoane cu probleme neurologice (că am mai vorbit în trecut despre asta), dar și copiii sunt vulnerabili. Există diferențe chiar și între sexe: femeile resimt mult mai accentuat disconfortul termic în comparație cu bărbații.
Cam toată lumea resimte canicula destul de puternic, iar efectele nu sunt dintre cele mai plăcute. Într-adevăr, ne întâlnim cu multe probleme la persoanele care suferă de anxietate, iar la bipolari vedem o accentuare a stărilor. Se creează acea senzație de iritare, de irascibilitate, și atunci schimbările de dispoziție sunt foarte frecvente.
Devenim agitați, devenim nervoși, nu putem să ne concentrăm. Ieșim dintr-o stare de confort, dacă lucrăm la birou, unde avem aer condiționat și condițiile sunt în regulă, ne putem desfășura activitatea. Dar în momentul în care ieșim în caniculă, apare senzația de disconfort: nu mai putem să respirăm cum trebuie, ne sufocăm, transpirăm excesiv. Și atunci, automat, intervin și stările acestea de iritare, de nervozitate, pe care trebuie cumva să știm să le gestionăm și să nu le manifestăm către cei din jurul nostru. Trebuie să încercăm să le controlăm.
Pentru asta avem nevoie de hidratare foarte multă, de haine adecvate pentru vremea aceasta de afară. Trebuie să evităm materialele sintetice și să încercăm să folosim materiale naturale, să nu stăm foarte mult în bătaia soarelui și să căutăm locurile răcoroase, umbra.
Sunt foarte multe lucruri care pot apărea aici. Disconfortul îl resimte toată lumea. La copii este greu de gestionat, pentru că pot avea diverse refulări, accese de furie, de plâns, de agitație. Se accentuează starea de iritabilitate, chiar și fără motiv. Este normal să se întâmple așa, și atunci trebuie să fim foarte atenți”, a explicat Ioana Milea.