Jurnalistul Val Vâlcu a discutat cu profesorul dr. Patriciu Achimaș-Cadariu despre cum telemedicina ar putea ajuta centrele medicale mai mici, care nu au aceeași experiență sau expertiză ca marile centre de excelență.
„Sigur că inclusiv comitetul multidisciplinar poate fi organizat virtual, dar sunt deja exemple în țările cu suprafețe foarte mari și centre răspândite, cum ar fi Norvegia, în care planurile de radioterapie sunt făcute centralizat, iar radierea pentru anumite chestiuni punctuale, standardizate, se face în centre în care sunt doar fizicieni și tehnicieni.
Sigur că viitorul este unul extrem de tehnologizat și, cu siguranță, transmiterea virtuală de date va ajuta extrem de mult. Până unde și cât de mult inteligența artificială va schimba din nou fața medicinii, cred că vom avea cât de curând răspunsuri.
În partea de imagistică, cel puțin, deja avem multe rezultate care sunt evaluate și prin intermediul inteligenței artificiale. Cu siguranță că acest lucru va fi dezvoltat și prin prisma numărului redus de specialiști, dar evident că măsura în care aceste instrumente vor căpăta tot mai multă calitate, rezultatele vor fi implicit superioare și, atunci, pacienții vor beneficia de o îngrijire mult mai standardizată, dacă tot vorbim de standardizare”, a explicat Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică.