Dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a explicat de ce unele alimente din supermarket sunt dăunătoare organismului.

„Este vorba despre rectocolita ulcero-hemoragică şi boala Crohn. Acestea sunt cele două categorii mari de boli inflamatorii intestinale cronice. În conceptul actual este din ce în ce mai luat în seamă faptul că vorbim de o familie de boli caracterizate de inflamaţie la nivelul tubului digestiv. Această împărţire între rectocolită ulcero-hemoragică şi boală Crohn e mai mult teoretică. Din punct de vedere practic, au tratamente comune, au metode de diagnostic care sunt comune.

Legat de ce anume le produce, concepţia este că există o predispoziţie genetică pe care acţionează nişte factori de mediu. S-a discutat mult că ar fi vorba de factori de dietă, în general de consumul de alimente superprocesate, pe care le cumpărăm de la supermarket, le punem în microunde şi le consumăm. Deci alimentaţia de tip vestiv ar fi unul dintre triggerii importanţi.

Pe măsură ce societatea românească se apropie de cea vestică, şi la noi începe să fie mai adoptat acest tip de viaţă. Deci alimente de tip procesat, alimente de tip fastfood.

Există şi multe concepte legate de consumul de microplastice. Această poluare s-ar putea să aibă şi ea un rol important în etopatogenia acestor boli”, a declarat dr. Răzvan Iacob la Academia de Sănătate.