Dr. Simona Carniciu a atras atenția, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, că alimentația este cel mai sensibil subiect în relația cu pacienții și unul dintre factorii cheie în declanșarea insulino-rezistenței, subliniind importanța prevenirii și a educației nutriționale, mai ales după o anumită vârstă.

„Să știți că este cel mai sensibil subiect pe care îl pot aborda cu pacienții mei în cabinet, și anume: mâncarea. Mulți dintre ei devin chiar recalcitranți – că ce mai au de făcut în viață, că de ce, că este foarte greu să le mai schimb stilul de viață după o vârstă destul de generoasă.

Și de aceea, noi, știți, împreună și cu domnul academician Ionescu Târgoviște, am încercat să facem metode de prevenție, de conștientizare a maselor despre a se alimenta corect.

Și, într-adevăr, dacă stăm și ne gândim la mecanisme, este clar că sunt ceva dezechilibre în corpul uman care, cumva, poate că inactivează celulele beta să secrete insulină. Și îmi aduc aminte, mai demult, la domnul academician Târgoviște a venit un cercetător dintr-o universitate din Anglia, care găsise o metodă revoluționară de a reactiva celulele beta să secrete insulină – lucru care i-a confirmat dânsului ideea pe care a tot susținut-o, și anume că celulele beta nu sunt moarte, sunt doar inactive sau ceva le oprește ca să secrete insulină.

Și încercăm să căutăm aceste mecanisme prin care lipsa sau excesul pot inactiva secreția insulinei. Este foarte interesant dacă am vedea dacă moleculele de pro-insulină se formează și doar problema este de a se exocita, de a ieși din celulă, sau, pur și simplu, nu se mai produc.

Și, mai mult de atât, sunt foarte mulți medici – cu siguranță ați auzit de medicina funcțională, integrativă – care insistă extraordinar de mult pe consumul în exces al carbohidraților. Pentru că ei susțin că se produce, practic, o concurență pe receptorii de insulină și, în felul acesta, nu se mai… Fiind un haos – că una e să fii unul pe loc la admitere la facultate, alta e să fii zece pe loc – fiind haosul acesta și receptorii fiind… prea multă glucoză, receptorii se pot inactiva, și atunci apare această insulino-rezistență.

Deci stilul de viață pe care îl avem, cu alimentații… Nu este bine să mâncăm. Nu este bine, da, se vorbește foarte mult, dar nu se acordă atenție. Tot focusul lor, pe cercetare, este să se reducă acest consum excesiv de carbohidrați.

Până la urmă, sunt cinci tipuri – poate se mai descoperă datele – dar testul este același și simplu de făcut, este accesibil.”, a spus Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriție și boli metabolice.