„De ce robot, de ce chirurgie de la distanță?”, a fost întrebarea lansată de jurnalistul Val Vâlcu către Dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar în Chirurgie Toracică, într-un dialog despre viitorul medicinei. Răspunsul vine clar: precizia, siguranța și posibilitatea de intervenție la distanță fac din chirurgia robotică o soluție tot mai prezentă în sălile de operație din România și din lume.

„De ce robotică? Pentru că robotul asigură chirurgului o precizie mult mai mare în manipularea instrumentelor chirurgicale în câmpul operator. O precizie mai mare a disecției, filtrează tremurul din gestul chirurgical, utilizând aceste unelte complexe care sunt platformele robotice.

De ce telechirurgie? Clar, în 2001 s-a făcut prima tentativă. Un chirurg pionier și un inovator în chirurgia robotică, a făcut acea telechirurgie, chirurgie de la distanță. Dar, la momentul respectiv, capacitățile de transmisie de date erau limitate.

În ziua de azi, cu 5G-ul și cu standardele care vor urma, transmisia de date este mult mai fluentă și în volume mari, ceea ce este absolut necesar pentru buna desfășurare, pentru fluența unei telechirurgii.

Telechirurgia este necesară pentru că avem cazuri complexe, la care, eventual, nu ne putem descurca singuri. Și atunci avem nevoie de un proctor, de un chirurg cu mare experiență, care să ne ajute în aceste situații complexe. Și pentru aceasta, telechirurgia este extraordinară.

Pentru că acești proctori sunt în număr redus, sunt câțiva chirurgi pe planetă și ei nu pot circula să asigure, să acopere întreaga cerere de proctorat în specialitatea respectivă. Și atunci intervine rolul acestei telechirurgii. Proctorul intră de la distanță și oferă ajutorul necesar chirurgului aflat în blocul operator, ca să-și termine operația în condiții bune.

Telechirurgia înseamnă, practic, o consolă robotică, de la care proctorul, chirurgul expert, intră și manipulează robotul chirurgical de la o distanță mare.

Iată cum a fost situația la noi în țară, când noi și echipa ne-am aflat cu robotul la București, iar proctorul nostru, profesorul Iva, s-a aflat în China, la Suzhou, și de acolo a intrat să ne asigure o desfășurare corectă a intervenției chirurgicale.”, a spus Dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar Chirurgie Toracică.