Părintele Luca, medic specialist în radioterapie și cercetător, susține că experiențele la granița dintre viață și moarte pot avea un rol esențial în întărirea credinței și în reducerea fricii de necunoscut.

Totodată, el lucrează la un proiect de cercetare inovator, finanțat de statul român, care urmărește utilizarea particulelor încărcate generate prin tehnologii laser în tratamentul cancerului, o metodă de radioterapie avansată, aflată încă în fază experimentală.

„Aceste experiențe sunt, cred, lăsate sau permise de către Dumnezeu pentru a ne întări, cred eu, credința, deși tot el spune este fericit celălalt ce nu va vedea și va crede, dar noi avem și aceste mărturii ale celor care se întorc în urma unui absente, ca să zic așa, din trupul acesta, se reîntorc prin revitalizarea tuturor funcțiilor.Ori, aceste experiențe arată, dacă vreți, în mod văzut, mai degrabă decât nevăzut, fAceste experiențe sunt, cred, lăsate sau permise de către Dumnezeu pentru a ne întări, cred eu, credința. Deși tot El spune: „Este fericit cel ce nu va vedea și va crede”, noi avem și aceste mărturii ale celor care se întorc în urma unui „absente”, ca să zic așa, din trupul acesta, se reîntorc prin revitalizarea tuturor funcțiilor.

Ori, aceste experiențe arată, dacă vreți, în mod văzut – mai degrabă decât nevăzut – faptul că Dumnezeu își exercită puterea creativă, reziditoare și ziditoare în lume, în diferite moduri. Faptul că Dumnezeu învie morții este mărturisit de însăși Evanghelia lui Hristos, iar episodul acesta al învierii lui Lazăr, de care eu sunt cel mai apropiat, mă simt cel mai apropiat și cel mai atras, arată că în învierea lui Lazăr se vede acțiunea reziditoare a lui Dumnezeu, care, ca și oarecând pe Adam, îl rezidește pe Lazăr și îl trezește din moarte.

Lazăr își duce viața ani buni după învierea și după înălțarea lui Hristos la cer. Experiențele acestea, legate de ceea ce vedem și de care amintește domnul academician, sunt de luat aminte. Ele trebuie studiate cu foarte mare atenție și sunt o sursă nu numai de informații științifice, dar și, cred eu, un panaceu de care ar avea nevoie omul contemporan pentru a-și izgoni frica de moarte, care este, de fapt, o frică de necunoscut.

Așa că este, uneori, salutar dacă reușim să discutăm și să explorăm experiențele acestea, povestite de cei care le-au trăit.”, a spus Părintele Luca, medic specialist în radioterapie și cercetător.

Ce cercetați în momentul de față?„, a întrebat Val Vâlcu.

„Eu nu sunt specialist în neurologie. Lucrările pe care le fac eu și activitățile legate de cercetare sunt legate de cancer, o boală care conduce, uneori, inexorabil la deces. Dar cercetările mele sunt legate atât de mecanismele de producere, cât și de modelele de boală – modele matematice, în primul rând, mai complicate – dar și de tehnici de tratament.

Mă refer acum la radioterapie, adică la iradierea tumorilor cu diferite tipuri de fascicule. În particular, mă interesez în mod de aproape de hadroni, adică de particulele încărcate, care sunt, de fapt, o tehnică nouă în radioterapie. Deocamdată nu este accesibilă în România, pentru că aceste acceleratoare sunt foarte puține.

Acceleratoarele de protoni și de ioni grei sunt foarte puține în lume. Cele de ioni grei sunt numărabile, cam așa… cu degetele de la o mână. Însă există un experiment finanțat de statul român, care tocmai a început. Pe 21 martie va fi lansat oficial acest experiment de creare a unui fascicul de caion de carbon generați prin tehnologii laser.

Odată pus la punct acest fascicul și testat pe medii biologice, el poate fi utilizat și pentru tratamentul bolilor, adică aplicații clinice. Marele progres, în momentul de față, este că, dacă se reușește producerea ionilor de carbon cu tehnologii laser – adică în plasme – atunci prețul acestei tehnologii ar fi redus foarte mult.”, a explicat Părintele Luca, medic specialist în radioterapie și cercetător.