Părintele Luca, medic specialist în radioterapie și cercetător, a venit la Academia de Sănătate pentru a vorbi despre legătura profundă dintre credință și știință, dar și despre rolul spiritualității în vindecarea trupului și a sufletului.

„Fără sărbătoarea Învierii, noi, creștinii, nu am avea sens, pentru că aceasta este temelia învățăturii creștine și pe ea ne bazăm toată speranța. Nu există în lumea aceasta, cred, o speranță mai durabilă și mai liniștitoare decât speranța Învierii.

Or, Iisus, prin Învierea Sa — El fiind totodată Dumnezeu și om — aduce cu sine posibilitatea firii umane, a oamenilor, să învieze și ei prin Iisus, prin Cel care a deschis acest drum de la moarte la viață. Citeam chiar ieri, la Sfântul Nicolae Cabasila, că posibilitatea întrupării lui Iisus ar fi existat indiferent dacă omul ar fi căzut sau nu.

Deci această întrupare a lui Iisus face parte din programul lui Dumnezeu de a-l aduce pe om lângă El, de a-l îndumnezei și de a-l face viețuitor al vieții veșnice. Această dimensiune, dincolo de timp și spațiu — transcendentă timpului și spațiului fizic — este cea la care suntem chemați să accedem cu toții.

Tocmai aceasta este esențialul acestei sărbători, care este sărbătoarea centrală în Biserica Creștină, sărbătoarea centrală în practica liturgică a Bisericii. Chiar dacă suntem în Postul Paștelui, adică într-un post în care sunt reiterate elemente de pocăință, elemente de transformare sufletească, prin exemplul marilor păcătoși care s-au întors — Maria Egipteanca, Fiul Risipitor, sau desfrânata — duminica, ziua Învierii, nu-și pierde această haină de lumină, acest sens luminos al Învierii.

Indiferent de momentul anului în care ne aflăm, Învierea este o constantă a vieții noastre, pentru că tocmai aceasta vrea să ne arate Evanghelia, aceasta ne arată și Hristos: faptul că suntem chemați cu toții la Înviere și la viața veșnică, la bucuria vieții veșnice, la care suntem invitați încă din viața aceasta să o trăim și să o experimentăm.”, a explicat Părintele Luca, medic specialist în radioterapie și cercetător.