Prof. Lavinia Betea a explicat de ce în perioada comunistă profesorii nu vorbeau despre meditaţii sau despre necesitatea acestora.
„Poate e mit, poate nu, dar circulă această informaţie, că NKVD, când a venit în ţările estice, a trimis această directivă că salariile medicilor şi profesorilor să fie mici, astfel încât ei să fie obligaţi să se descurce cu meditaţii, cu plicul la doctor, şi aşa să fie controlaţi”, a punctat Val Vâlcu.
„Eu cred că acesta este un mit. Pentru că salariile mai mici sunt efectul ideologiei, care punea accent pe munca manuală. Se considera de la Marx şi Engels, care scriseseră de la mijlocul secolului XIX acel manifest al Partidului Comunist. În plină revoluţie industrială, muncitorul era extrem de valorizat, pe când intelectualii erau consideraţi pătura care este întreţinută direct de producătorul de bunuri materiale. Nu era o chestie de NKVD, ci de ideologie. Şi vreau să vă spun, după cunoştinţele dobândite după căderea regimului, că nici meditaţii nu putea să dea oricine pe vremea aceea.
Uneori, cel care dădea meditaţii era lăsat, ca un fel de compensaţie, pentru faptul că în casa lui putea să fie o casă conspirativă sau el să fie informator al Securităţii. Asta pentru că era ilicit să dai meditaţii la vremea respectivă”, a declarat prof. Lavinia Betea la AntiMit.