Marian Petrache, liberal, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, a numit cele trei provocări cu care se va confrunta viitorul preşedinte al României.

„Îmi doresc de la viitorul preşedinte să fie pregătit, să ştie şi să poată. E precum la spital. Îţi pasă de pacient, vrei să îl faci bine, dar dacă nu eşti doctor şi nu ştii să îi pui tratamentul potrivit, nu îl ajuţi cu nimic. Aşa e şi cu preşedintele României. Trebuie să fie pregătit având în vedere provocările din ziua de azi. Cotroceniul nu este un loc unde poţi face meserie la locul de muncă. Noi am dus în derizoriu toate funcţiile publice. Cu cât eşti mai nepregătit, cu atât ai mai multe şanse să ajungi pe funcţie publică. Nu poţi ajunge la Cotroceni şi să faci experimente pe noi, ca să înveţi tu. Având în vedere provocările vremii, nu se poate.

Eu aş spune că viitorul preşedinte, din punctul meu de vedere, se află în faţa a trei mari provocări. De aici şi nivelul de pregătire necesar. Prima provocare este dată de legitimitatea lui. Până nu vom cunoaşte adevărul asupra alegerilor din 2024, va exista această problemă şi va fi contestabil, ori de câte ori nu se va ridica la nivelul aşteptărilor. Poporului îi suntem datori cu adevărul. Eu nu spun dacă a fost corect sau nu a fost corect, nu sunt în măsură. Am părerea mea, dar atât. Nu am elemente suficiente ca să îmi pot da cu părerea, e şi un lucru prea sensibil. Trebuie să ai date. Nu spun că a fost corect sau nu, dar nu am fost suficiente date ca să pot face această analiză. Viitorul preşedinte, indiferent care va fi el, va avea această problemă. La orice nereuşită, va fi contestat. Asta e percepţia, asta îmi spun oamenii pe stradă. Vreau să cred că cei de la CCR au avut ceva la bază când au luat decizia, doar că trebuie să ştie şi poporul lucrurile acestea.

A doua provocare a viitorului preşedinte ţine de situaţia politică şi economică globală. De la al Doilea Război Mondial încoace nu ştiu dacă am mai trăit un moment atât de tensionat. Preşedintele trebuie să aibă calităţi extraordinare, să fie un foarte bun diplomat, să poată duce nava asta numită România prin furtunile oceanului în care ne aflăm. Trebuie să aibă cunoştinţe economice puternice. Nu poate fi un preşedinte nepregătit, ca să avem o şansă. Ca să poată face mediere între puterile statului, ceea ce scrie în Constituţie, şi societate, ca să vegheze asupra respectării Constituţiei, trebuie să aibă cunoştinţe puternice. Tocmai ce am citit că băncile ne avertizează de o posibilă criză foarte puternică.

A treia provocare, şi după mine cea mai puternică, va fi cea internă. Preşedintele Bolojan spunea că dacă nu facem reforme şi nu stăpânim deficitul bugetar, e posibil să avem mari probleme. Şi ştim sigur lucrul acesta. Toţi politicienii vorbesc de reformă. Dar nu poţi face reformă dacă nu începi reforma cu propriile partide. Nu ai cum să faci reformă cu cineva nereformat. Iar partidele sunt blocate azi, sunt la un final de drum, şi mi-e foarte greu să cred că au puterea să facă asta”, a declarat Marian Petrache.