De ce se fereşte Vladimir Putin de conceptul de război? Prof. Narciz Bălăşoiu a oferit o posibilă explicaţie la Anti Mit.

„Fabricile de conserve devin fabrici de obuze. Ţigările au calibrul glonţului, deci o fabrică poate fi reconfigurată. Ne putem gândi la ce au făcut americanii şi ruşii în al Doilea Război Mondial, cu marile companii. FORD a început să facă tancuri, Boeing a început să facă avioane de război, IBM a început să facă şi armament.

În Rusia nu avem de-a face cu o mobilizare generală de facto, pentru că Vladimir Putin se fereşte foarte tare de titulatura asta de război şi foloseşte acea „operaţiune specială”. Dar în realitate a trebuit să se adapteze din perspectiva costurilor pe care le implică şi să impulsioneze industria de apărare. Pentru a susţine un război pe termen mai lung, problema cea mai mare este de resursă financiară. Iar asta implică 3 mecanisme. Cum poţi face, pe româneşte, rost de bani pentru a susţine un război?

Pentru că, din perspectiva fluxurilor economice, provocarea este enormă, costul este major şi vă spun că este foarte dureros pentru populaţie. De aceea este foarte complicat politic să o faci şi să asumi această decizie. Sunt state care, şi aici ar putea intra şi UE, ar trebui să ia măsuri de profilaxie de război. Ştim cu toţii, dacă vrem pace, să ne pregătim de război. Asta înseamnă ca în timpul pe care îl mai ai la dispoziţie să iei nişte măsuri preventive, anticipative pentru a-ţi dezvolta capacităţile de producţie în industria militară. În momentul ăsta, Rusia produce de 4 ori mai multe obuze decât toată UE la un loc. Pentru că se poartă un război convenţional. De câţiva ani circula o mantră că războiul ăsta, convenţional, în care stăm în tranşee şi ne împuşcăm, e trecut. Acum suntem în era războiului cibernetic, ăsta e viitorul, putem uita de războiul din tranşee”, a declarat prof. Narciz Bălăşoiu la Anti Mit.