Renumitul neurochirurg Dr. Vlad Ciurea a declarat recent că neurochirurgia se află într-o continuă evoluție, datorită progreselor remarcabile în imagistică și tehnici minim invazive. Noile metode, precum RMN-ul funcțional și Diffuse Tensor Imaging, permit o precizie fără precedent în diagnostic și tratament, oferind pacienților soluții mai sigure și eficiente.

„Primul progres este în imagistică. Această imagistică, vedeți, toată lumea intră în cabinet—ai RMN, n-ai RMN—dăm CD-ul să vedem unde sunt leziunile și, după aceea, să avem partea de diagnostic. RMN-urile au progresat fantastic. Imagistica, formularea, realizarea RMN-ului, tipul acestuia—și acum a apărut și în 3 Tesla, ba chiar și superior, peste 3 Tesla. S-a adaptat și a apărut RMN-ul funcțional.

Acum câțiva ani, am fost cu un pacient din România care a dorit neapărat să meargă într-un centru de excelență în străinătate. Avem și noi acum această posibilitate—RMN-ul funcțional. Pacientul era treaz, vorbea, și, în timp ce vorbea, pe RMN se vedeau exact zonele vorbirii activate. Apoi, a mișcat mâinile și membrele inferioare, iar sistemul a constatat cu precizie poziționarea leziunii față de zonele elocuente din creier, care trebuie evitate. Chirurgul și-a putut astfel face strategia.

A mai apărut ceva tot prin imagistică—ceva incredibil!
Acelea sunt fibrele nervoase, adică Diffuse Tensor Imaging, care permite vizualizarea fibrelor nervoase din creier. Astfel, pe RMN-ul funcțional, se poate vedea exact zona lezională și modul în care fibrele nervoase o ocolesc. Ca neurochirurg, trebuie să eviți aceste zone, să trasezi calea intervenției, exact cum schiorul nu poate merge prin pădure, ci trebuie să găsească drumul potrivit. Această tehnică permite ocolirea zonelor elocuente.

Este impresionant progresul realizat în imagistică, mai ales prin spectroscopie, care continuă să avanseze. De asemenea, pe baza tracturilor de difuziune în imagistică, se pot delimita zonele de epilepsie. Epilepsia are focare care pot fi operate, iar astfel, o epilepsie lezională poate fi oprită, redând pacientului sănătatea.

Mai mult, tot prin imagistică, aceste boli cumplite, cum este Parkinsonul, pot fi investigate în profunzime. Acolo este cheia—prin radiere, stimulare sau calmare prin gradiere, putem liniști mișcările involuntare care handicapează atât de mult pacientul. Putem spune că este o metodă intervențională.

Nu mai există noțiunea de bisturiu asupra creierului. Există altceva. Pe baza imagisticii, se identifică exact zona afectată și, fie prin focar de gamma knife, fie prin alte metode, zona respectivă din creier este stimulată sau inhibată. Astfel, tratăm Parkinsonul fără intervenții brutale.”, a spus Dr. Vlad Ciurea.