Fiecare cetățean ar trebui să aibă provizii suficiente de alimente pentru a fi autosuficient timp de cel puțin 72 de ore în caz de criză, avertizează Comisia Europeană, conform unui proiect al Strategiei pentru o Uniune Pregătită, obținut de POLITICO.

„În cazul unor perturbări extreme, perioada inițială este cea mai critică”, se precizează în document, care analizează scenarii posibile – de la război și atacuri cibernetice la boli mortale și inundații cauzate de schimbările climatice.

La cinci ani de la primele lockdown-uri impuse de pandemia de COVID-19 și la trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, într-un context în care dezastrele naturale și șocurile financiare sunt un risc constant, acest plan vine într-un moment în care Europa se confruntă cu o succesiune de crize. „Nicio criză majoră din ultimii ani nu a fost izolată sau de scurtă durată”, se menționează în document. „Europa nu-și poate permite să rămână reactivă.”

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, urmează să prezinte strategia miercuri. Mesajul acesteia este „Repară-ți acoperișul cât timp soarele încă strălucește”, a declarat Mînzatu pentru POLITICO înainte de publicare, adăugând că obiectivul Comisiei este „să sprijine indivizii … la nivel de gospodărie”.

Conform proiectului de 17 pagini, strategia ar trebui „să creeze o UE sigură și rezilientă, cu capacitățile necesare pentru a anticipa și gestiona amenințările și pericolele, indiferent de natura sau originea acestora”.

Acest lucru include oferirea de îndrumări statelor membre pentru „asigurarea stocării proviziilor esențiale, planificarea crizelor, disponibilitatea adăposturilor și măsuri pentru menținerea infrastructurilor critice terestre și spațiale”, se precizează în propunere.

La doar câteva săptămâni după publicarea primei strategii de apărare a Europei, planul de pregătire subliniază că este „o urgență” ca UE și statele sale membre să își consolideze capacitățile de reacție, în toate domeniile. Iar pregătirea pentru război este o prioritate.

Deși strategia nu introduce noi inițiative în domeniul apărării, aceasta propune un model de gestionare a crizelor inspirat de țările nordice, unde întreaga societate – de la cetățeni la companii și guverne – este implicată. Planul Comisiei se bazează pe concluziile Raportului Niinistö, care include propuneri pentru îmbunătățirea capacității UE de a face față războiului și situațiilor de apărare civilă.

Amenințările geopolitice pot veni atât în spațiul virtual, cât și sub forma unor ofensive militare.