Kate Bush, Annie Lennox şi Damon Albarn se numără printre cei peste o mie de muzicieni care s-au reunit pentru a înregistra un album tăcut în semn de protest faţă de modificările propuse la legislaţia britanică pentru a se permite companiilor de inteligenţă artificială (AI) să utilizeze fără permisiune opere protejate prin drepturi de autor.
Muzicienii au avertizat că propunerile Guvernului britanic de modificare a legislaţiei drepturilor de autor pentru a facilita antrenarea modelelor AI ar dăuna grav sectorului creativ şi ar duce la înlocuirea artiştilor, pe termen lung, relatează marţi DPA/PA Media.
Conform acestor propuneri, ar fi creată o excepţie de la respectarea drepturilor de autor în cazul antrenării algoritmilor AI, astfel încât firmele de tehnologie nu ar avea nevoie de licenţă pentru a utiliza materiale protejate de drepturi de autor.
Criticii propunerilor au declarat că acestea nu rambursează artiştii pentru reproducerea şi copierea de către AI a operelor care le aparţin, acest lucru afectând creativitatea. Sistemul de excludere propus ar pune astfel o povară inutilă pe umerii artiştilor, au adăugat ei.
În semn de protest şi pentru a marca încheierea unei consultări guvernamentale pe această temă, grupul de artişti a lansat albumul intitulat „Is This What We Want?”, care conţine înregistrări din studiouri şi din săli de spectacol goale – care ar putea deveni realitate în cazul în care aceste modificări vor fi adoptate.
Billy Ocean, The Clash, Jamiroquai, Imogen Heap şi o serie de compozitori, dirijori, cântăreţi şi producători au contribuit la realizarea acestui album, care include numeroşi câştigători ai premiilor Oscar, Grammy şi Brit Awards.
Lista cu piese include mesajul: „Guvernul britanic nu trebuie să legalizeze furtul muzicii pentru a avantaja companiile AI”.
Toate profiturile vor fi donate organizaţiei caritabile a muzicienilor Help Musicians.
Ed Newton-Rex, organizatorul albumului, a declarat: „Propunerea guvernului ar oferi gratuit companiilor AI munca de-o viaţă a muzicienilor din ţară, permiţându-le acestor companii să exploateze” lucrările muzicienilor pentru a-i depăşi.
„Este un plan care nu doar că ar fi dezastruos pentru muzicieni, dar este şi total inutil. Marea Britanie poate fi lider în AI fără să distrugă industriile noastre creative de top la nivel mondial”, a spus el.
„Acest album demonstrează că, indiferent de modul în care guvernul încearcă să justifice acest lucru, muzicienii sunt uniţi în demersul de a condamna profund acest plan prost gândit”, a precizat Ed Newton-Rex.
În 2023, muzica britanică a contribuit cu 7,6 miliarde de lire sterline la economia Regatului Unit, exporturile de muzică britanică ajungând la 4,6 miliarde de lire sterline.
În weekend, Elton John şi Simon Cowell şi-au arătat susţinerea pentru o campanie care se opune acestor propuneri, iar Paul McCartney s-a exprimat, de asemenea, împotriva modificărilor.
Deşi unele companii AI au început să încheie acorduri pentru obţinerea licenţelor pentru utilizarea conţinutului, multe modele AI existente au fost antrenate folosind date din internetul public, inclusiv de la portaluri de ştiri şi alte site-uri din domeniul editorial, ceea ce a determinat numeroase persoane din acest sector să se exprime împotriva modificărilor legislative propuse.
Dan Conway, director executiv al Publishers Association, organizaţia care reprezintă editorii de cărţi, reviste şi publicaţii electronice din Marea Britanie, a declarat: „Forţa extraordinară a sprijinului arătat în ultimele săptămâni pentru drepturile de autor şi industriile noastre creative de clasă mondială este ceva ce Guvernul ignoră pe riscul său. Când câştigători ai premiilor Booker, Grammy, Oscar şi Nobel îşi dau mâna şi solicită Guvernului un proces echitabil, trebuie să sperăm că ei (guvernanţii, n.r.) ascultă”.
„Mesajul pentru Guvern este clar: marele jaf al drepturilor de autor nu poate scăpa necontestat. Big Tech trebuie să plătească pentru conţinutul creativ şi din domeniul cercetării în procesul de antrenare a inteligenţei artificiale, la fel cum achită electricitatea şi alte costuri normale de funcţionare plătite de o afacere în conformitate cu legea”, a spus Conway referindu-se la companiile dominante din industria tehnologiei.
„Stabilirea unor practici comerciale corecte şi încurajarea parteneriatului printr-o relaţie de colaborare mai degrabă decât prin supunere faţă de Big Tech este modul în care vom prospera în beneficiul Regatului Unit”, a adăugat reprezentantul Publishers Association.