Metodele de screening în cazul cancerului la sân ajută la depistarea precoce a modificărilor suspicioase înainte ca acestea să devină evidente clinic, îmbunătățind astfel șansele de tratament eficient și supraviețuire.

Dr. Cătălin Jianu, medic primar în chirurgie generală, invitat la cea mai recentă ediție a emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, a răspuns întrebărilor acad. prof. dr. Irinel Popescu și ale jurnalistului Val Vâlcu.

Realizatorul emisiunii, acad. prof. dr. Irinel Popescu, a întrebat în ce măsură a avut succes promovarea programelor de screening pentru depistarea cancerului la sân în România: „Știți că au fost foarte promovate, popularizate…”, a spus dr. Irinel Popescu.

Dr. Cătălin Jianu a declarat că, din păcate, în România, o mare parte dintre femeile depistate cu cancer de sân sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, în proporție de 40-90%. În schimb, în statele occidentale, procentul este de aproximativ 10-15%.

Acesta a declarat că există dificultăți mari în privința accesării metodelor de screening în țara noastră. Totodată, autopalparea nu mai este una dintre metodele eficiente de a depista această afecțiune, ci investigațiile imagistice periodice, cum ar fi mamografia, ecografia mamară și, în anumite cazuri, RMN-ul mamar.

„Succesul nu a fost pe măsură. În România, cancerele de sân avansate se descoperă în proporție de 40-90%. În țările occidentale, cele avansate se descoperă în jurul a 10-15%. E o lipsă de educație, poate eforturi insuficiente din partea personalului medical. Sunt dificultăți mari în privința screeningului.

Dacă se considera, în urmă cu mai mulți ani, că autopalparea e una dintre cele mai bune metode pentru evidențierea cancerului mamar, sunt silit să contrazic această idee. Atunci când tumora este palpabilă, deja poate e într-un stadiu mai avansat sau mijloacele terapeutice nu mai sunt atât de eficiente. Ecografia și mamografia sunt ca ochii și urechile chirurgului și ale oncologului.

Ar fi bine ca pacienta să-și descopere afecțiunea într-un stadiu incipient în care formațiunea nu este palpabilă – poate nici de medic, nu mai zic de persoana în sine. Dar aproape sigur are o evidențiere radiologică mai degrabă mamografică sau ecografică sau, în anumite cazuri, RMN-uri mamare.

Deci mai important decât autopalparea, care are importanța ei, investigarea imagistică periodică este vitală pentru sănătatea și depistarea în stadiul incipient.” – dr. Cătălin Jianu.

Citește și: De ce nu trebuie ignorate durerile lombare: Pericolele sedentarismului și ale obezității asupra coloanei vertebrale