Dr. Cătălin Jianu, medic primar în chirurgie generală, a abordat în cadrul Academiei de Sănătate subiecte esențiale din domeniul sănătății, punând accent pe importanța diagnosticării precoce și a intervențiilor chirurgicale moderne. El a discutat despre progresele din chirurgia generală, despre importanța tehnologiilor avansate în tratamentele pacienților și despre necesitatea educației continue a profesioniștilor din domeniu.

„Din păcate, în privința screening-ului cancerului mamar în România, datele nu sunt încurajatoare. O mică parte din femei se prezintă pentru investigații atunci când nu prezintă o simptomatologie propriu-zisă. Sunt aproximativ 12.000 de cancere de sân depistate în ultimii ani în România, dintre care aproximativ 4.000 au decedat. Aș zice că mortalitatea este mai mare în România decât media europeană și, din păcate, chiar și decât cea internațională. În privința marcărilor, sunt mai mulți. Cei mai folosiți sunt marcatorii BRCA1 și BRCA2, gene responsabile de apariția cancerului de sân și de ovar, dar și de alte cancere. Din informațiile mele, aproximativ 10% din pacientele la care s-a depistat cancer mamar sau ovarian sau care au astfel de probleme între rudele de gradul 1, au efectuat astfel de teste.

Eu știu, poate motivele sunt financiare, poate sunt din alte probleme medicale, administrative. Nu le cunosc în totalitate.

Este mastectomia bilaterală profilactică o soluție accesibilă și acoperită în România pentru femeile tinere?

Din păcate, nu sunt acoperite, domnule profesor, potrivit cunoștințelor mele. Și prețurile sunt aproximativ între 2500 și 3500 de lei la diferite clinici. Nu sunt singurele teste, în afară de BRCA1 și BRCA2, mai sunt și altele: PALP2, ATM, CEC, CDH1, dar cele mai frecvente și care sunt cele mai folosite sunt, bineînțeles, BRCA. Ce aș vrea să subliniez este că aceste gene au o componentă ereditară și că, în 50% din cazuri, se pare că se transmit pe linie paternă.”, a explicat Dr. Cătălin Jianu, la Academia de Sănătate.