Convorbirea telefonică de miercuri, de mai bine de o oră şi jumătate, dintre preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin, în care cei doi şefi de stat au convenit să înceapă negocieri „imediate” cu privire la Ucraina, a provocat un val de reacţii internaţionale, transmit joi agenţiile de presă. Dacă ţări precum China s-au limitat să salute convorbirea dintre cei doi preşedinţi şi să insiste că dialogul este calea către pace, liderii europeni au fost mai vocali, insistând pe nevoia obţinerii unei „păci juste şi durabile” în care Ucraina şi Europa să aibă un cuvânt important de spus în viitoarele negocieri.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: Nu trebuie să existe o pace impusă în Ucraina
Nu trebuie să existe o pace impusă în Ucraina şi orice soluţie a conflictului trebuie să implice Statele Unite, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru Politico publicat joi, transmite Reuters.
„Pentru mine este foarte clar că nu trebuie să existe o soluţie care să nu implice şi SUA”, a insistat Scholz. „Următoarea sarcină este să ne asigurăm că nu există o pace impusă”, a adăugat el.
Reuters menţionează că nu a fost imediat clar dacă interviul cu Scholz a fost realizat înainte sau după apelul telefonic.
Lars Klingbeil, co-liderul Partidului Social-Democrat, al cancelarului german Olaf Scholz, a declarat joi pentru Reuters că Europa şi Germania trebuie să îşi asume mai multe responsabilităţi.
„Ceea ce este nevoie acum este un semnal rapid şi ferm şi, de asemenea, o ofertă făcută Statelor Unite”, a spus Klingbeil.
Ministrul de externe german, Annalena Baerbock: Europa trebuie să fie implicată în discuţiile privind Ucraina
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat joi că Ucraina şi Europa trebuie să fie implicate în discuţiile de pace despre Ucraina.
Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, MAE german a reamintit că Kievul „vrea pace, noi europenii vrem pace, americanii vor pace”.
„O pace durabilă pentru Ucraina poate fi realizată doar cu garanţii de securitate puternice şi dintr-o poziţie de forţă”, a comentat MAE german pe canalul său de socializare X, în care a citat-o pe Annalena Baerbock.
„Nu putem avea discuţii fără implicarea Ucrainei. Pacea în Europa este în joc, de aceea noi, europenii, trebuie să intervenim”, a afirmat Baerbock într-un interviu pentru radio Deutschlandfunk.
Ministrul de externe german a specificat că nu a fost informată în prealabil despre această convorbire telefonică.
„Aşa funcţionează administraţia Trump. De aceea este necesară o comunicare reciprocă constantă cu diverşi jucători. Şi asta este diferit de alte vremuri. Nu aşa fac alţii politica externă, dar aceasta este acum realitatea”, a deplâns Baerbock, membră a Partidului Verzilor.
Ministrul afacerilor europene francez, Benjamin Haddad: Orice acord cu privire la Ucraina trebuie să garanteze o pace stabilă şi durabilă
Ministrul afacerilor europene din Franţa, Benjamin Haddad, a insistat joi că orice acord de încheiere a războiului din Ucraina trebuie încheiat cu ucrainenii şi europenii şi a avertizat că nu orice compromis este valabil, ci unul care garantează o pace stabilă şi de durată, potrivit EFE.
„Ideea nu este să semnezi o bucată de hârtie”, ci „cum să garantezi pacea într-un mod stabil şi de durată”, a subliniat Haddad într-un interviu acordat postului de radio France Info, când a fost întrebat despre riscul ca un acord încheiat acum să nu fie în realitate altceva decât pregătirea pentru un viitor război.
La întrebarea dacă preşedintele american pare să se alinieze la unele dintre poziţiile lui Vladimir Putin, după conversaţia telefonică de miercuri, oficialul francez a subliniat că „nu poate exista o pace durabilă fără ucraineni” şi „nu poate exista o pace durabilă fără europeni”.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca Franţa şi alte ţări europene să trimită trupe în Ucraina, ca garanţie a unui acord de pace, el a spus că „nu este cazul să anticipăm” şi că în primul rând trebuie să căutăm să obţinem „condiţiile unei negocieri echitabile”.
Haddad a insistat totodată că „interesul nu doar al europenilor, ci şi al americanilor este să nu-i ofere o victorie uşoară lui Vladimir Putin”.
În acest caz, „toată lumea ar pierde, începând cu Statele Unite”, a remarcat el, adăugând că este convins că Statele Unite sunt conştiente de acest lucru şi de aceea continuă să facă presiuni economice asupra Rusiei.
Premierul Poloniei, Donald Tusk: Ucraina, SUA şi Europa trebuie să conlucreze pentru a aduce pacea
Ucraina, Europa şi Statele Unite ar trebui să conlucreze pentru a ajunge la o pace justă în Ucraina, a declarat miercuri seara prim-ministrul polonez Donald Tusk.
„Avem nevoie de pace. O PACE JUSTĂ”, a scris Tusk într-o postare pe X.
„Ucraina, Europa şi Statele Unite ar trebui să conlucreze la acest lucru. ÎMPREUNĂ”, a adăugat şeful executivului de la Varşovia.
Ministrul apărării din Belgia, Theo Francken: Planul de pace al lui Trump pentru Ucraina este „o adevărată victorie pentru Putin”
Ministrul apărării belgian, Theo Francken, a declarat joi că planul de pace în Ucraina gândit de SUA este „o adevărată victorie” pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi „o veste proastă pentru Occident”.
Putin „a spus întotdeauna că nu vrea ca Ucraina să devină membră a NATO şi că (Rusia) nu ar trebui să renunţe la niciun teritoriu câştigat”, a reamintit ministrul belgian pentru radioul public flamand VRT.
Francken nu a exclus posibilitatea ca trupele belgiene să facă parte dintr-o eventuală forţă de menţinere a păcii în Ucraina. „Va trebui să discutăm despre asta la momentul respectiv. Poziţia Belgiei este clară: susţinem Ucraina şi susţinem suveranitatea ţării”.
„Ucraina este o ţară suverană, cu integritate teritorială, care trebuie apărată întotdeauna în temeiul dreptului internaţional”, a subliniat el.
Francken a avertizat că există posibilitatea ca Putin să continue să-şi dezvolte capacităţile şi să ia în considerare să acţioneze în Republica Moldova, Georgia şi ţările baltice Lituania, Letonia şi Estonia, ultimele trei fiind membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.
„Dacă acesta nu este un semnal de alarmă, atunci nu va fi niciodată” să investeşti mai mult în apărare, a remarcat el.
În opinia ministrului belgian, membrii NATO trebuie să profite de timpul de care Putin are nevoie pentru a-şi reface forţele după uzura pe care o presupun cei trei ani de război în Ucraina. „Aceasta este cea mai mare provocare pentru Occident în următorii 20 de ani, sau poate chiar în următorii cinci sau şase ani”, a spus el.
China, încântată de dialogul dintre Washington şi Moscova, care reprezintă „singura cale de ieşire din criză”
China a afirmat joi că dialogul este „singura cale de ieşire” din războiul din Ucraina şi a salutat convorbirea telefonică purtată miercuri între Trump şi Putin.
„Rusia şi Statele Unite sunt două puteri importante şi influente şi salutăm consolidarea dialogului lor. În ceea ce priveşte Ucraina, dialogul este singura cale de ieşire din criză. Încă de la început, preşedintele chinez Xi Jinping a pledat pentru discuţii de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE cinez, Guo Jiakun, într-o conferinţă de presă.
Guo a adăugat că China „va continua să depună eforturi” pentru pace şi va juca „un rol constructiv” pentru a pune capăt conflictului european.
De asemenea, el a reiterat că Beijingul sprijină „orice efort care duce la pace” şi a subliniat că ţara asiatică speră să „menţină comunicarea cu toate părţile” în acest scop.