Ucraina a observat o îmbunătățire semnificativă a preciziei rachetelor balistice nord-coreene lansate de forțele ruse începând cu sfârșitul lunii decembrie, scrie Reuters.
În contextul unor relații crescânde între Moscova și Phenian care stârnesc îngrijorare de la Washington până la Seul, creșterea preciziei rachetelor – la o distanță de 50-100 m față de ținta vizată – sugerează că statul nord-coreean folosește cu succes câmpul de luptă pentru a-și testa armele.
Surse ucrainene descriu o îmbunătățire evidentă a preciziei în toate cele peste 20 de rachete balistice nord-coreene care au lovit Ucraina în ultimele săptămâni. O altă sursă, reprezentată de un oficial guvernamental, a confirmat acest lucru.
Yang Uk, expert în arme la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a spus că astfel de îmbunătățiri ale capacităților rachetelor nord-coreene au efecte îngrijorătoare pentru capacitatea acestora de a amenința Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite ale Americii. De asemenea, o îngrijorare vine și în contextul vânzării acestor arme îmbunătățite către „state eșuate” sau alte grupuri înarmate.
„Poate avea un impact major asupra stabilității în regiune și în lume” – Yang Uk, expert în arme la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.
Programele militare ale Coreei de Nord s-au dezvoltat rapid în ultimii ani, incluzând rachete cu rază scurtă și medie care, potrivit Phenianului, pot fi echipate cu focoase nucleare. Totuși, până la implicarea sa în Ucraina, nord-coreenii nu testaseră aceste arme în luptă.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns solicitărilor de comentarii în contextul acestui subiect. Ucraina nu dezvăluie de obicei rezultatele atacurilor cu rachete și drone rusești asupra țintelor militare.
Ministerele apărării din Rusia și Coreea de Sud, precum și Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud, nu au răspuns întrebărilor Reuters.
Nici Ambasada Coreei de Nord la Londra nu a răspuns solicitărilor.
Legăturile strânse dintre Phenian și Moscova, un pericol global
Coreea de Nord și Rusia au negat orice fel de acord privind armamentul, deși cei doi lideri au promis o cooperare militară mai strânsă atunci când s-au întâlnit în septembrie, în Rusia.
Deși rachetele balistice nord-coreene reprezintă doar o mică parte din atacurile cu rachete ale Rusiei, acestea transportă o încărcătură mare de până la o tonă și au o rază de acțiune de până la 800 km. Racheta rusă Iskander-M, un echivalent, transportă o încărcătură mai mică și are o rază de acțiune mai scurtă de 500 km.
Moscova și Phenianul au întărit relațiile în anul 2023, când ministrul rus al Apărării a vizitat Coreea de Nord. Cele două state au semnat un tratat privind „Parteneriatul strategic cuprinzător” anul trecut.
Când secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Seulul în noiembrie, a avertizat că legăturile tot mai strânse ale Phenianului cu Moscova reprezintă o amenințare pentru regimurile globale de neproliferare.
Consilierul pentru securitate națională al Coreei de Sud, Shin Won-sik, a spus, în noiembrie, că Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trupelor și al livrărilor de arme.
Moscova ar putea ajuta, de asemenea, Coreea de Nord cu piese pentru rachete și sprijin financiar, precum și cu tehnologie spațială, a spus agenția de informații a Coreei de Sud.
„Coreea de Nord primește ceva”, a spus Yang.