Liderii europeni au avertizat, în cursul zilei de luni, că amenințarea președintelui american Donald Trump de a extinde tarifele asupra UE riscă să declanșeze un război comercial care ar afecta consumatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, scrie Reuters.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Kaja Kallas, a declarat că „singura care va râde de pe margine va fi China”, în contextul în care Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană ar începe un război comercial.

„Suntem foarte interconectați. Avem nevoie de America, iar America are nevoie de noi”, a spus ea, la întâlnirea informală susținută la Bruxelles, între șefii de stat și de guvern din UE, eveniment dedicat apărării.

Liderii UE încearcă evitarea escaladării unui conflict comercial cu Trump

Liderii europeni afirmă că blocul comunitar format din 27 de națiuni pregătește posibile răspunsuri, dar trebuie să vadă ce decizie va lua Donald Trump înainte de a finaliza lista de măsuri. Scopul, deocamdată, este evitarea alimentării conflictului.

Un alt diplomat european a spus că este dificil să planifici anumite măsuri în condițiile în care se confruntă cu cineva „total imprevizibil”.

Donald Trump a transmis faptul că Uniunea Europeană este următoarea pe listă, după impunerea unor tarife severe Mexicului, Canadei și Chinei.

„Se va întâmpla cu siguranță și cu Uniunea Europeană. Pot să vă spun asta, pentru că ei chiar au profitat de noi”, a declarat Trump, duminică.

„Nu acceptă mașinile noastre, nu acceptă produsele noastre agricole. Ei aproape că nu iau nimic, iar noi luăm totul de la ei.” – Donald Trump

Premierul polonez Donald Tusk a cerut unitate occidentală, având în vedere provocările cu care se confruntă ambele părți.

„Merită să facem tot posibilul pentru a ne asigura că, în fața unei amenințări rusești sau a expansiunii chineze, nu ajungem să ne luptăm între aliați” – Donald Tusk

Premierul canadian Justin Trudeau l-a sunat duminică seară pe Antonio Costa, președintele Consiliului European, pentru a-l informa despre reacția Canadei la aceste tarife. Canada a răspuns cu taxe vamale de represalii și a anunțat că va contesta legal tarifele de 25%.

Consumatorii americani, cei care vor suferi în urma deciziilor luate de Trump

Liderul opoziției conservatoare din Germania, Friedrich Merz, a avertizat duminică seara că tarifele riscă să aibă efecte negative.

„Trump va realiza acum că tarifele pe care le impune nu vor fi plătite de cei care importă în America. În schimb, vor fi suportate de consumatorii americani”, a declarat Merz.

Guvernatorul Băncii Naționale a Franței, François Villeroy de Galhau, a declarat că tarifele lui Trump sunt „foarte brutale” și vor afecta în special sectorul auto.

„Toată lumea pierde într-un astfel de război comercial protecționist”. – François Villeroy de Galhau, Guvernatorul Băncii Naționale franceze.

Acțiunile producătorilor auto europeni au scăzut, luni, din cauza temerilor privind impactul tarifelor.

Uniunea Europeană a exportat constant mai multe produse către Statele Unite decât a importat, iar deficitul comercial al SUA în privința bunurilor s-a ridicat la 155,8 miliarde de euro (159,5 miliarde de dolari) în 2023, conform datelor Eurostat.

Totuși, în sectorul serviciilor, SUA au avut un excedent de exporturi față de importuri în relația cu Uniunea Europeană, în valoare de 104 miliarde de euro în 2023, potrivit Eurostat.