Sebastian Burduja, ministrul Energiei în Guvernul Marcel Ciolacu, a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a discutat despre importanța energiei eoliene offshore pentru România, subliniind că țara noastră este prima din regiunea Mării Negre care a adoptat o legislație în acest domeniu.

România, primul stat de la Marea Neagră cu legislație pentru energia eoliană offshore

În cadrul interviului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că această inițiativă este sprijinită de Banca Mondială și de Departamentul de Stat din Statele Unite, urmând ca perimetrele pentru concesionare să fie stabilite în curând.

„O ultimă întrebare. Înțeleg că ați dat și legislație pentru eolienele offshore, eolienele pe care… Ar fi o revoluție. Există în lume, în state avansate, în România nu, și cred că e o noutate în Europa, în momentul acesta”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

„La Marea Neagră, suntem primul stat care are o lege pentru energia eoliană offshore și, pentru România, legea eoliană offshore este cea mai importantă după legea offshore pentru gaze, care s-a dat acum niște ani de zile.

Acum, Ministerul desfășoară un studiu cu sprijinul Departamentului de Stat din Statele Unite, care ne-a ajutat și să scriem legea, împreună cu Banca Mondială, și urmează să definim exact perimetrele pe care le putem concesiona pentru aceste centrale eoliene”, a declarat Sebastian Burduja la DC News TV.

O investiție de miliarde

Oficialul a explicat că investițiile necesare pentru dezvoltarea energiei eoliene offshore se ridică la miliarde de euro.

„Deci le concesionați și le dați privaților”, a intervenit Chirieac.

„Le dăm privaților. Sunt investiții de miliarde. Pe studiul Băncii Mondiale și, cumva, corelat și cu strategia energetică națională, suntem pe ultima sută de metri. O să avem, după foarte mulți ani, o strategie energetică națională adoptată în România.

Vizăm cam 3.000 de megawați eolian offshore. Asta înseamnă o investiție de 3-5 miliarde de euro”, a adăugat ministrul Energiei.