Prof. univ. dr. Rodica Zafiu a vorbit despre imaginea părtinitoare pe care o avem despre trecutul limbii române atunci când o privim prin prisma marilor scriitori și a presei vremii.

Deși s-ar putea crede că românii vorbeau precum Mihai Eminescu sau Ion Creangă în viața de zi cu zi, realitatea nu putea fi mai departe de-atât.

Emisiunea DC Edu este difuzată în fiecare zi de luni la DC News TV și este moderată de prof. univ. dr. Sorin Ivan, decan și director al revistei Tribuna Învățământului.

Cum privim greșit trecutul limbii române

„Sigur, în orice moment, limba cunoaște mai multe ipostaze. Avem despre perioadele trecute imaginile lăsate prin mari scriitori, memorialiști, prin presa vremii. Nu avem o imagine foarte clară a felului în care înjurau la piață și pe stradă oamenii de acum 100-200 de ani”, a explicat prof. Zafiu.

„Dar e cert că înjurau și ei”, a intervenit prof. Ivan.

Ce trebuie să evităm cu orice preț

„Cu siguranță. De fiecare dată, important este să nu uităm că limba română cuprinde mai multe registre, mai multe stiluri și poate fi un pericol ca, la un moment dat, o persoană să se cantoneze doar într-un registru.

Deci acei oameni care nu știu să comunice decât țipând, urlând, înjurând pierd ei înșiși foarte mult. Pierde societatea. Dar nu cred că riscăm să rămânem în această zonă sau cel puțin nu trebuie să se întâmple acest lucru pentru că există în continuare suficienți oameni care vorbesc o limbă nuanțată, articulată. Până la urmă, este o alegere personală, dar și un proiect social”, a explicat membrul corespondent al Academiei Române.