Cezar Osiceanu, pilot de avion, atrage atenția cu privire la situația în care se află piloții, după o directivă europeană.
„Apropo de ora plecării, când e mai sigur? Când sunt piloţii mai odihniţi, dimineaţa sau la prânz?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Niciodată!”, a răspuns Cezar Osiceanu.
„Adică îţi iei bilet cu noaptea în cap sau la a doua, a treia cursă a zilei?”, a mai punctat Val Vâlcu.
„Există o directivă europeană care a transformat piloţii în nişte roboţei umani. De ce? Directiva europeană, care se numeşte Flight Time Limitation, zice aşa: opt zile la rând pilotul poate să zboare, cu două zile pauză. În acelaşi timp, are dreptul, conform legislaţiei, să aibă libere 5 zile într-o lună. În felul acesta, dacă faci în jur de 100-110 ore de zbor pe lună la avioanele jet, şi 80 de ore la avioanele cu elice, gen ATR, după 8-10 ani poţi să îţi faci aşa un schimb de piese. Că sănătatea ta e foarte puternic zdruncinată. Se spune că e multă automatizare, multă electronică. Dar omul e acolo şi munceşte în mediu greu. Nu se trăieşte la 7-8-10.000 de metri.
12 ore (n.r. de odihnă) pentru un pilot se calculează de la momentul la care s-a dat comanda de deschidere a uşilor până se prezintă înapoi la serviciu. În acel timp, el trebuie să îşi facă documentele, să treacă să le lase la sediul companiei, să se ducă cu maşina acasă, să mănânce ceva şi să doarmă cel puţin 8 ore. După care să se trezească şi să se întoarcă. Practic, pentru un pilot, timpul e ca al unui roboţel. Şi e foarte periculos. Din ce în ce mai multă lume vine să îmbrăţişeze această meserie”, a mai declarat pilotul Cezar Osiceanu.
