În cadrul celei mai recente ediții a Interviurilor DC News, găzduită de jurnalistul Val Vâlcu, a fost invitat Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București care a vorbit despre istoria recentă a Capitalei. În acest context a dat câteva detalii privind schimbare în planificarea urbanistică a orașului, după dezastrul din 1977.
„Au gândit aceste microoioane, cum le numeau la început, cu un pachet care integra școală, grădiniță, dispensar, cinematograf, piețe, magazine și platforma industrială unde lucrau în apropiere. Deci de ce să mai ieși de acolo?
Și așa au gândit practic până la marea sistematizare toate aceste reprezentări. Marea sistematizare după cutremurul din 1977, care practic, mă rog, în opinia mea, n-a mai urmat aceleași norme care trebuiau să lege comunitățile ci le-a fracturat, le-a separat și, în mare parte, le-a distrus, relocând o populație urbană și câteva generații foarte bine așezate pe interiorul orașului către periferii.
Atunci, omogenitatea demografică, profesională și urbanistică a acestui oraș a fost modificată, cred că pentru foarte mult timp de atunci încolo”, spune managerului muzeului.
„A fost și era o presiune foarte mare, își doreau mulți să vină în București. Era greu de obținut, vezi și filmul, Buletin de București”, completează gazda emisiunii.
„Demografiile care vin, vin în noile cartiere, care anvelopează orașul din exterior, în zonele periurbane. Nu fracturează centrul, cum a fost cu sistematizarea”, conchide Adrian Majuru.