În urmă cu două luni, o ediție specială a emisiunii DC Conducem a prezentat proiectul „Viața e a ta”, organizat de Academia Titi Aur și Eazy Insurance şi Nepi Rockcastle a cărui scope este de a promova conducerea preventivă. Aici au fost făcute demonstrații de diferite feluri pentru a face șoferii și pasagerii să acționeze rapid în situații periculoase.

Acesta este și cazul unui urmăritor al emisiunii noastre pentru care sfaturile practice privind evacuarea mașinii în urma unei răsturnări i-au salvat viața. El a trimis această scrisoare în semn de mulțumire, chiar lui Titi Aur.

„Pe 11 aprilie 2025, fiind la volanul unui Renault Clio din 2005, venind pe E60 DN13 dinspre Sighișoara spre Brașov, pe un drum alunecos, în condiții proaste de vizibilitate și cu chiciură deasă, pe serpentine extrem de dificile, am urcat în viteză un deal și m-am trezit cu o curbă la dreapta. Autoturismul a derapat de spate, a venit în alunecare pe axul drumului și apoi s-a răsturnat, venind pe capotă.

M-am oprit cu roțile în sus, am făcut imediat un check al funcțiilor mele vitale, m-am controlat și, slavă lui Dumnezeu, nu aveam nici măcar o zgârietură. Corpul meu atârna prins în centură, cu capul în jos, de-abia mai puteam respira, fiind la 118 kg.

În momentul ăla s-a produs un „click” în creier. Am știut imediat ce am de făcut. Am dus mâna stângă spre plafon, m-am sprijinit puternic în ea, iar cu mâna dreaptă am apăsat butonul de eliberare al centurii. Mecanismul a funcționat perfect. Am auzit „click-ul” dezlegării centurii și am venit în rulaj pe mâna stângă, cu capul în piept, și am reușit să mă rostogolesc în interiorul mașinii, reușind să mă eliberez printre cele două scaune din față. Pe burtă, am venit către ușa spate dreaptă a mașinii.

Mă așteptam ca ușa să fie strânsă de plafon. M-am strecurat afară și m-am reevaluat fizic să văd dacă nu sunt rănit, tăiat, contuzionat pe corp — absolut nimic. Dumnezeu m-a purtat pe brațele Sale și mi-a atenuat căderea și posibilele lovituri.

Oamenii care au sărit într-un minut în ajutorul meu au fost extrem de mirați de cum am putut supraviețui în urma unui astfel de accident fără nici cea mai mică zgârietură.

Domnule Aur, v-am scris aceste rânduri spre a vă mulțumi încă o dată pentru toate sfaturile pe care le dați. Ele mi-au făcut realmente un mare bine. Sfatul dumneavoastră m-a salvat de o lungă așteptare a mașinii de descarcerare și de chinurile țintuirii corpului meu în scaun, atârnând cu capul în jos pe o centură care îmi făcea mari greutăți în a respira”, scrie urmăritorul emisiunii DC Conducem.

Titi Aur a adăugat și un comentariu la această scrisoare, în cea mai recentă ediție a emisiunii.

„Deci, practic, emisiunea noastră mai salvează și vieți. Nu este prima dată când primesc astfel de aprecieri. Este prima dată, cred, când am primit în scris acest lucru. Mai mult, colegii mei au și cerut acceptul ca să putem vorbi despre acest lucru.

Am mai primit telefoane de câteva ori și domnului respectiv i-am spus, sau, în fine, i-am transmis, și am transmis și la alții replica mea în situația asta. Dar nu e cazul lui, pentru că el n-a făcut cursul. El doar a primit informații și a promis, la un moment dat, că o să vină și la curs.

Cei care au făcut cursul și m-au sunat și mi-au spus că și-au salvat viața știind anumite lucruri, replica mea a fost de fiecare dată: Dacă erai mai atent la curs, un pic, nu ajungeai în situația asta. Anticipai, preveneai și nu ajungeai. Mai mult în glumă sau în serios, m-a sunat la un moment dat un domn, în luna decembrie, că era răsturnat în apă. Când a ieșit, m-a și sunat. Era cu roțile în sus într-o apă de munte și a spus că, dacă n-ar fi știut să iasă, murea oricum, că era cu capul în apă. Chiar dacă ar fi venit unii, ar fi fost târziu.

Astfel de aprecieri am mai primit. Confirmă faptul că aceste informații pot fi utile la un moment dat, în cazuri extreme. Eu sunt sigur că sunt foarte utile și este de nemăsurat. N-ai cum să măsori de câte ori sau câți au fost salvați pentru că n-au mai ajuns în situația limită.

Apropo de asta, n-am ce face, trebuie să amintesc de domnul Ștefănescu de la COTAR, care, într-o ședință la Ministerul Transporturilor, mi-a spus: „Ia, domnule Aur, ia să-mi spui mie, să-mi dai CNP-urile celor pe care i-ai salvat, dacă spui că ai salvat atâția oameni.”

Bineînțeles că este o aberație. Nu poți să spui, dintr-o masă de oameni, din 100.000 de cursanți, să zici care dintre ei ar fi putut să fi avut accident, dar n-a avut. Statistic vorbind, da, 100.000 produc, nu mai știu cât, din la 1% din cei 15 morți — că din 1.500 — dar nu poți să spui „ăla și ăla și ăla”. Nu am CNP-urile acelora, dar statistic știu că 100.000 ar produce atâția morți, atâția răniți, atâția… Că e vorba de matematică, de procente”, spune Titi Aur.