Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie a fost prezent la emisiunea Academia de Sănătate pentru a explica persoanelor diagnosticate cu rinită alergică sau cu astm ce trebuie să facă să prevină complicațiile, mai ales în această perioadă.

„Rinita alergică, de obicei, vine la pachet cu alte simptome care semnalează alergii. Aici mă gândesc la nas înfundat, lăcrimare, uneori răgușeală și, în anumite situații, senzație de constricție, de apăsare în piept, de sufocare.

Astea sunt semnele pe care pacientul, dacă este vigilent, le remarcă în contact cu un anumit alergen. El poate chiar să-l identifice și să-l arate medicului în momentul întâlnirii.

Sigur că noi mergem pe o expresie bipolară a bolii: este partea de căi aeriene superioare, dar durerea și ecoul cel mai profund este în căile aeriene inferioare.

Obstrucția la această categorie de pacienți, dacă nu este depistată – și ați văzut trei situații în care poate să fie întârziat diagnosticul –, îl aduce pe pacient la camera de gardă cu o exacerbare acută și, uneori, ajunge și într-o insuficiență respiratorie acută și trebuie să fie intubat.

De unde concluzia pe care totdeauna trebuie să o explicăm pacientului: ca să evităm acest moment dezastruos din viața lui, și vă dați seama, e o experiență dramatică, tratamentul pe care îl instituim trebuie urmat toată viața.

Se fac deflexiuni de tratament, dar chiar și în perioadele bune, rămâne pe un minim de tratament care este protectiv pentru alte zone, când are expunere la un alergen voit sau nevoit, și care ar putea să-i genereze o criză acută și severă. Fiind un tratament minimal, este mult mai bine protejat”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.