Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal în Italia, la Torino, a explicat cum poate ieși o persoană la pensie în România și cum poate adăuga la pensie anii munciți peste hotare.
Ea a explicat ce are de făcut un român în situația în care se întoarce în țară înainte de a împlini vârsta necesară pentru a ieși la pensie în țara gazdă și cum poate primi ulterior pensie din această țară.
„Să spunem că persoana are 10 ani lucrați în România. Ca să dăm un exemplu foarte clar, nu îi ajung anii ca să iasă la pensie în România, dar a lucrat în Italia cinci ani.
Atunci, România va lua acești cinci ani figurativ. Deci nu îi plătește, îi ia ca să completeze stagiul minim. El va fi plătit pe respectivii 10 ani. Da, i se face calculul pentru cât a contribuit în România și va primi, bineînțeles, pensia aferentă pentru cei 10 ani.
În momentul în care îndeplinește vârsta de 67 de ani, face un nou dosar de pensie, de data asta pentru pensie comunitară. Adică am dreptul să ies în Italia la pensie, am îndeplinit vârsta de 67 de ani, iar procedeul este același.
Dacă eu nu am lucrat 20 de ani de data asta în Italia, am lucrat 15 și am lucrat cinci în România, atunci toate contribuțiile acestea se însumează, să spunem așa, cei cinci ani figurativi din România, și este plătit pentru cei 15 din Italia – pensie din Italia la 67 de ani” a explicat Ionela Mihaela Dumitru.