Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de cazuri de diabet și a diversificării tipurilor acestei afecțiuni, explicând că, odată cu înțelegerea mai clară a mecanismelor care stau la baza bolii, tratamentele pot fi mai bine adaptate fiecărui pacient, inclusiv prin schimbarea stilului de viață și utilizarea unor medicamente care s-au dovedit eficiente și în controlul greutății.

„Sunt tot felul de noutăți pe care le vom prezenta în seara aceasta și ne folosim de majoritatea. Ne folosim de la simplele tipuri de diabet, care acum sunt mai separate, ca să înțelegem mai bine nu doar mecanismele diabetului, dar și cum punem problema în fața pacientului, cu terapiile medicamentoase în special sau cu schimbarea stilului de viață. Faptul că s-au separat tipurile de diabet din ce în ce mai mult și avem un pic mai multe date despre mecanismele prin care acesta apare, pentru noi a făcut o diferență destul de mare.

Medicamentele folosite pentru diabet acum și-au găsit o nouă utilizare: curele de slăbire.

Da, pentru că, după cum bine știți, de foarte multe ori în istoria farma, un medicament a fost conceput pentru ceva și, ulterior, o reacție adversă s-a dovedit extrem de folositoare în cu totul altă categorie de boli. Și, într-adevăr, medicamentele care s-au dezvoltat pentru a echilibra metabolic pacientul diabetic s-au demonstrat, s-au văzut în timp, în studiile clinice, că, de fapt, unul dintre efectele extraordinar de importante este acela de a scădea greutatea pacientului, lucru care este extrem de important, mai ales în tipul 2 de diabet.

Tipuri noi de diabet

Tipul 1, cum bine ați spus, este destul de simplu: este un atac autoimun, se incriminează chiar și niște patologii virale, cum ar fi — și s-a observat foarte clar acum, când am avut pandemia cu SARS-CoV-2. Pe lângă acest mecanism și tipul acesta 1, mai există un 1,5, care este diabetul de tip LADA — Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Mecanismul este că, deși seamănă foarte mult cu tipul 1, progresia lui și momentul diagnosticului sunt mult mai târzii. Destul de simplu.

Acum, dacă mergem pe partea genetică, da, sunt acele tipuri monogenetice, cum ar fi neonatalul, care apare până în vârsta de șase luni, și acolo determinismul este clar genetic, sau diabetul de tip MODY, care este un diabet ce apare la copii, dar este diabetul de tip matur — Mature Onset Diabetes in Young.

Dacă apare la o vârstă mult mai fragedă, de fapt incriminarea este genetică. S-au văzut deja că sunt tot felul de patologii diabetice la adolescenți sau chiar la tineri, și aici intervine diferența între aceste tipuri de diagnostic, pentru că, din nefericire, mai sunt și tipuri de diabet tip 2 clasic, pe insulinorezistență — și vă explic imediat — care nu are legătură cu diabetul de tip MODY, care este genetic, la vârste de 12, 14, 16 ani.

Dar, de foarte multe ori, deși excesul ponderal primează în ambele cazuri, este suficient de ușor să ne dăm seama, ca specialiști, care este MODY și care este tip 2 clasic, mai ales că tipul 2 clasic se va asocia și cu celelalte componente ale sindromului metabolic: pe lângă obezitate abdominală, avem probleme în sfera trigliceridelor, a dislipidemiei mixte — inclusiv cu colesterol — sau un HDL colesterol scăzut, cel protector, și o ușoară hipertensiune care, la fel, domnul academician poate să ne confirme, a început să apară din ce în ce mai des la persoanele care sunt până în 18 ani, deci tineri sau copii care au probleme cu sindromul metabolic, în special cu obezitatea.”, a spus Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriție și boli metabolice.