Oameni sunt tot mai reticeți astăzi când vine vorba despre achiziția unei locuințe. Acest lucru este influențat de incertitudinile politice și economice din țară și din lume.
Cătălin Leonte, Director General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM S.A. – IFN) a explicat, în cadrul Interviurilor DC News, moderate de Bogdan Chirieac, cum variază dobânda creditelor în această perioadă, modivul pentru care creditele pentru o casă sunt tot mai greu de accesat, în ciuda garanțiilor oferite de instituția pe care o conduce.
„Nivelul veniturilor unei familii, în momentul în care merge la bancă, este evaluat pe baza scoringurilor băncilor. Ajung în situația în care diferența dintre dorință și putință este realitatea în care foarte mulți sunt refuzați în momentul în care doresc să acceseze un credit.
Alternativa pentru cei care doresc să facă acest lucru este să acceseze prin Programul Noua Casă, în care avem parteneri 13 bănci și în care, pentru anul în curs, s-au alocat din partea statului 500 de milioane de RON, aproximativ 100 de milioane de euro. Este o sumă pe care noi o considerăm acoperitoare, având în vedere faptul că la nivelul anului trecut garanțiile acordate de noi au fost de doar 108 milioane.
Este un factor obiectiv acela al dobânzilor mari în piață. De ce? Pentru că dobânzile au în componență două elemente: un indice IRCC, care este, în momentul de față, sus, dar care, înainte de începerea războiului din Ucraina, era la vreo 2,4%, și o parte fixă de 2% – marja care poate fi pusă de către orice bancă prin acest program Noua Casă, peste acest IRCC.
Diferența între 4,4%–4,5% și 7,5% astăzi este mare. Însă acest IRCC este pe un trend descendent, ceea ce ne face să credem că accesibilitatea acestui program va fi din ce în ce mai mare în anii care urmează.
De asemenea, spuneam că este un factor subiectiv. În momente de incertitudine, orice persoană și orice familie se gândește, în primul rând, luând în calcul instinctul de conservare. Nu se va angaja în investiții mari. Chiriile au crescut foarte mult ca o consecință a faptului că nu s-au mai cumpărat locuințe” a explicat directorul general al FNGCIMM, Cătălin Leonte.