Daniela Simulescu a realizat astrograma lui Nicușor Dan, revelând trăsături cheie ale personalității sale. Cu Marte în Pești, un Mercur în Capricorn și o conjuncție puternică între Palas Athena și Juno, astrele arată un politician cu abilități de a face alianțe și de a naviga în haos, dar și o tendință de a acționa bazat pe intuiție și pragmatism.
„Începem seria astrogramelor candidaților la alegerile prezidențiale. Pentru câțiva dintre aceștia am realizat anul trecut, înainte de primul tur, așa că te invit să le cauți. Însă, de data aceasta, le vom face astrogramele celor care au intrat mai nou în cursă, să spunem așa.
De data aceasta este vorba de Nicușor Dan. Din când în când, colegul meu Daniel va afișa pe ecran ca să vedeți astrograma lui. Neavând o oră de naștere, este o astrogramă solară, cum îi spunem noi.
Noi pornim de la poziția Soarelui. Și, de fiecare dată când nu avem o oră de naștere, punem ora 12 — așa se face, în mod general. Bun, deja Daniel ne-a arătat-o.
După cum vedeți, Nicușor Dan s-a născut pe 20 decembrie 1969, în Făgăraș. I-am pus acolo ora 12. Ce observăm la Nicușor din prima? Observăm faptul că este un „atip” Săgetător, pentru că Soarele era în Săgetător în momentul în care s-a născut.
Iată, pe 20 decembrie, așa avem — Soarele era la gradul 28. Ce reprezintă Soarele într-o astrogramă? Reprezintă zodia, bineînțeles.
Când spunem că cineva este Rac, este Balanță, înseamnă că Soarele se afla în acea poziție în momentul în care s-a născut. Dar Soarele, din perspectiva mea, este doar un buletin astrologic. Este doar punctul de plecare.
Este precum coloana vertebrală astrologică a fiecăruia dintre noi. Nu știți că eu, când întâlnesc o persoană, nu vreau să știu neapărat zodia? Pentru că e cel mai ușor lucru de știut despre persoana respectivă și este foarte vizibil. Pe mine mă interesează alte detalii.
Dar, dacă ar fi să ne raportăm strict la buletinul astrologic — că mai spuneam eu și în alte emisiuni — gândiți-vă că această lume este un mare continent cu 12 țări și fiecare are un buletin într-o țară, reprezentând câte o zonă. Iată, Nicușor are buletin de Săgetător. Ce presupune acest lucru? Haideți să ne gândim: cine este Săgetătorul în timp și spațiu, ca sezon?
Este cel dintre Scorpion și Capricorn. În Scorpion, ne aducem aminte, vine iarna, începem să stăm mai mult în casă, avem partea de Halloween, stăm cu demonii noștri. Iar în Capricorn avem finalul anului, mijlocul iernii grele. Între aceste două sezoane este cel al Săgetătorului, la final de noiembrie și în prima parte a lunii decembrie — când suntem mai filozofi, când ne gândim ce am făcut bine, ce n-am făcut bine, ce am învățat din acest an, ce am putea învăța să fie mai bine data viitoare.
Începem să ne pregătim de organizarea sărbătorilor, pentru că arhetipul Săgetătorului este cel al studiului, al călătoriilor — câteodată cu mintea, cu spiritul, dacă nu la modul fizic. Arhetipul Săgetătorului este cel al dreptății, al echității, este cel al progresului. Știți, eu îmi imaginez Săgetătorul ca pe un cal care galopează. Nu este oprit, tot timpul vrea să cucerească alte zări.
Și, cum spun eu de fiecare dată, în astrologie orice concept este atât o resursă, cât și o vulnerabilitate. Deci, arhetipul Săgetătorului, ca resursă, are partea aceasta de învățare, de filozofie, de dreptate, de călătorii, de cucerire a altor culturi. Însă, arhetipul Săgetătorului — vă rog să rețineți — este și cel împânzit de prejudecăți.
Săgetătorul, fiind guvernat de Jupiter — Jupiter, în mitologie, Zeus, zeul zeilor — avea această tendință de a le spune altora cum să trăiască, însă el nu respecta ceea ce le spunea celorlalți. Avem, iată, și dublul standard. Deci, orice persoană care este Săgetător are și partea aceasta bună, dar și tendința de a judeca, de a face prejudecăți — rețineți.
Și, de asemenea, filozofează foarte, foarte mult. Și ce mai are Săgetătorul? Are câteodată un exces de zel. Care poate să fie, iată, bun sau nu? Depinde de la caz la caz.
Dar asta este zodia fiecăruia care este Săgetător. Probabil că a resimțit aceste elemente în propria personalitate. Însă, în momentul în care eu cunosc o persoană — după cum vă spun de fiecare dată — eu vreau să-i cunosc Luna.
Pentru că Soarele, știm toată lumea, este zodia principală. Însă poziția Lunii este vitală pentru cunoașterea unei persoane din punct de vedere astrologic.
Și spun asta pentru că Luna reprezintă emoțiile, primii ani de viață, modul în care înveți să simți, modul în care îți procesezi emoțiile, modul în care te raportezi — de exemplu — la familie, în special la o figură maternă. Fie că-i mamă, fie că-i bunică sau o persoană care a avut grijă de tine în primii ani. Și acolo, în primii ani, se formează această Lună.
Tu te naști cu ea, dar, în funcție de unde te naști, de cine te crește, o echilibrezi — să zicem așa — sau o procesezi. Și locul unde se află Luna când fiecare dintre noi s-a născut arată cum este omul pe dinăuntru. Eu, dacă las o persoană singură într-o cameră, țin să vă spun, nu o să înceapă zodia să se resimtă.
Se va resimți Luna. Pentru că, exact cum zic englezii — „gut”, stomacul, da? — energia aceea interioară care îmi dictează să fac lucruri. Și cum mă simt eu în anumite ipostaze? Ei bine, Nicușor Dan avea Luna, semnul emoțiilor, în Taur.
Acum, vedeți voi, Săgetătorul, ca semn de foc – ce spuneam mai devreme – este unul foarte surprinzător, este unul foarte energic, foarte optimist, cu o excelență. Însă, în momentul în care ai o Lună în Taur, nevoia ta principală este de stabilitate, de așezare, de pragmatism. O persoană cu Luna în Taur iubește să construiască și iubește să facă lucruri predictibile, lucruri „în termen”, pas cu pas, în timp.
Îi place să obțină ceva de pe urma acțiunilor sau de pe urma a ceea ce simte. Luna în Taur, ca orice concept, este și o resursă, și o vulnerabilitate. Deci, ne ajută să construim, să avem răbdare, să fim pragmatici, să avem un simț al… cum să vă spun? Oamenii cu Luna în Taur au un simț arhitectural interior, pot face tot felul de studii imaginare.
Ei simt înăuntrul lor proiectul arhitectural, o imagine arhitecturală – își imaginează, prevăd, au o intuiție foarte bună la chestiunile acestea. Însă o Lună în Taur, când vorbim de partea de vulnerabilitate, are o încăpățânare, o rigiditate și o întârziere extraordinară. O persoană cu Luna în Taur cântărește, cântărește, cântărește și… extra cântărește.
E adevărat că, în momentul în care a luat o decizie, o Lună în Taur știe să-și facă treaba așa cum trebuie. Sau, din contră, îi frustrează pe toți din jur pentru că durează prea mult. De altfel, și spune în anumite interviuri că a fost foarte conectat cu natura când era mic. Luna în Taur asta face – conectează cu pământul.
Proiectare. Proiectează totul în spațiu. Știți cum se fac proiectele acelea arhitecturale?
Pe urmă, o Lună în Taur spune că, la un moment dat, a avut tendința aceasta antreprenorială, care l-a dus să vândă un proiect. Pentru că Luna în Taur vrea tot timpul să obțină ceva. Am discutat: el, ca și structură de zodie principală, de personalitate, este Săgetător, dar nevoia lui este de a plana, de a așeza, de a frâna și de a calcula.
Pe urmă, ce mai trebuie să reținem din astrograma lui Nicușor Dan? Am încercat, pentru aceste emisiuni, să iau proprietățile care țin pentru noi, muritorii de rând – pentru mine, pentru voi – ca și cum am cunoaște, să zicem, pe cineva din cercul nostru, din comunitatea noastră. Dar am încercat să caut indicațiile care ne arată un politician sau o persoană care știe să facă strategii, alianțe.
Pentru că, oricât de mult ne-am raporta noi la un politician într-o funcție supremă, să spunem, ei nu sunt ca noi. Ei nu trebuie să fie neapărat ca noi. Noi ne supărăm pe ei, dar, în momentul în care ajungi prim-ministru, în care ajungi președinte, trebuie să știi să faci alianțe. Trebuie să știi când să iei decizii care să-i supere pe unii, dar să-i bucure pe alții. Trebuie să știi când să lași de la tine și așa mai departe.
Ori, următorul detaliu foarte important din astrograma lui Nichi Cușor este poziționarea lui Mercur în Capricorn. Mercur este planeta comunicării, a gândirii și a procesului decizional. Iată, avem de-a face iarăși cu un semn de pământ.
După Lună, care reprezintă emoțiile și care îți arată cum simți, Mercur ne arată cum gândim și cum comunicăm. Mercur în Capricorn e lent, e metodic, e foarte organizat, e foarte profesionist. Ia mult, mult timp. Să știți că oamenii cu Mercur în Capricorn sunt foarte buni manageri, sunt foarte buni organizatori, sunt șoareci de bibliotecă. Oricine are un Mercur în Capricorn e în stare să petreacă zile în șir undeva, citind și învățând și acumulând informații.
Însă, ca vulnerabilitate, o persoană cu Mercur în Capricorn poate să fie foarte tradiționalistă – dovadă și Luna în Taur – foarte conservatoare, foarte rigidă, foarte încăpățânată și, de asemenea, să ia foarte mult timp până ajunge la o decizie. Ne-am mai discutat despre acest lucru. O persoană cu Mercur în Capricorn ia decizii pe care alții nu le pot lua. Ia decizii care, pe moment, pot părea grele și de care alții se tem.
Ce are, totuși, Mercur? Că nu e singur plasat în astrogramă – face parte dintr-o triplă conjuncție. Asta ce înseamnă? Că avem în același loc, foarte aproape, trei planete. E ca și cum trei oameni s-ar așeza pe un scaun. Se influențează unul pe celălalt. Astfel, în jurul lui Mercur, în Capricorn, avem și Soarele, și Saturn.
Ce înseamnă Soarele? Personalitatea, cum ne exprimăm, cum strălucim. Iar Saturn este profesorul, strategul, guvernatorul Capricornului, care vine și zice: „Stai jos, învață, așteaptă, muncește, repetă.” Deci avem Mercur (comunicarea, gândirea), Soarele (personalitatea, ego-ul) și Saturn (rigurozitatea, strategia) toate într-un semn de pământ, toate în Capricorn.
Această triplă conjuncție ne spune că Nicușor Dan este un om extrem de calculat, de serios, un om care nu sare etapele, care vrea să fie perceput ca profesionist, care nu spune nimic la întâmplare și care gândește pe termen lung. Nu e impulsiv, nu e visător, nu e poetic – este organizat, sobru, orientat spre rezultat și extrem de analitic.
Aceasta este una dintre combinațiile cele mai serioase și mai responsabile pe care le poți întâlni într-o astrogramă. Iar faptul că toate aceste planete sunt în Capricorn îl face un om care are o misiune, o direcție, o traiectorie, care se gândește la viitor și care își asumă consecințele deciziilor sale.
Mercur este lângă Palas Athena și lângă Juno. Acești doi asteroizi sunt foarte importanți pentru oamenii politici. O să vă spun de ce cauz.
Palas Athena era zeița administrării, era un soi de primăriță. Era cu „să facem planurile”, „să facem comunitățile”, „să vedem cum funcționează un oraș, urbea”. Palas Athena are tendința asta de administrare, de-aia și Nicușor doar este primar.
Pe lângă Palas Athena, o mai avem pe Juno. Juno era soția lui Zeus, era cea care făcea alianțe, cea care știa să ia decizii importante cu Zeus. Juno are, cum să vă spun, are tendința aceasta de… știți cine avea o Juno foarte puternică în astrogramă? Regina Marii Britanii.
Ea știa să lege alianțe, să dezlege alianțe. Adică, Nicușor are acest asteroid foarte puternic în astrogramă. Doar că vreau să rețineți un lucru.
Când ai Juno puternic în hartă, mai ales lângă Mercur – Mercur e în Capricorn –, în timp și spațiu își dă seama de aceste capacități și… și Juno, bineînțeles, tot în Capricorn… și devii un bun politician. Ce înseamnă asta? Indiferent că poate nu ești politician și totuși ai o Juno.
Te pricepi să faci alianțe, te pui bine cu toată lumea. Știi, la un moment dat – o să sune ciudat – împotriva cui să te pui, împotriva cui să nu te pui. Juno, de-a lungul vieții, are parte și de trădare.
Zeul s-o înșela, din păcate, că acolo căsătoria era pe interes, în mitologie. Când ai un Juno atât de puternic în hartă, ai capacitatea asta de a lega și dezlega alianțe, parteneriate, de a ști cu cine te pui, cu cine nu te pui. Și, având o triplă conjuncție Mercur, Palas, Juno, el are capacitățile de a fi un politician la un nivel mai răsărit, să-i spunem așa.
Dar rețineți un lucru: toată această triplă conjuncție este în Capricorn, deci este greu până se iau deciziile, până se fac alianțele. Și ce mai face o triplă conjuncție în Capricorn, ca aceasta, este că nu e expusă, adică nu știm cine cu cine, cine cu ce, la cine s-a gândit.
Cert este că, atunci când ai această configurație, tu vrei să te ai bine cu toată lumea. Tu trebuie să-ți creezi punți către toți și vei proceda așa. Până la urmă, se pare că, a fi politician la nivelul ăsta, ai nevoie de asemenea capacitate.
Și, bineînțeles, o asemenea triplă conjuncție te face foarte căpos. Ce mai are Nicușor, foarte paradoxal din punctul meu de vedere, este plasarea planetei Marte în Pești. Am vorbit de faptul că e Săgetător, simte ca un Taur – semn de pământ –, Luna în Taur, gândește ca un Capricorn, pentru că are Mercur în Capricorn.
Însă Marte, într-o astrogramă, mai ales în astrograma unui bărbat, arată modul său de a acționa, modul său de a merge la luptă, să spunem așa. Pentru că Marte, în mitologie, îl reprezintă pe Ares, îl reprezintă pe zeul războiului, luptei, curajului, acțiunii, motivației, dar și furiei. Ori, la Nicușor, Marte este în Pești.
Vedeți voi, Marte în Pești este foarte evaziv. O persoană care are Marte în Pești merge după intuiție, după instinct, după ce simte. Însă te face să aștepți, nu poți să ai foarte mare încredere, pentru că nu comunică.
Un soldat cu Marte în Pești e foarte bun să lucreze în medii izolate, să stea la el acolo și să-și facă treaba. Însă, în momentul în care îl oblii să se expună, să comunice, să vină să spună, să comunice, e foarte greu. O persoană cu Marte în Pești, dacă vreți așa, e paradoxală.
Pentru că totul la Nicușor e foarte pragmatic în primă fază, în astrogramă. Însă Martel ăsta în Pești îi aduce confuzie. La un moment dat, oamenii în care avea încredere 100%, nu prea mai are.
Și înoată în niște ape tulburi. O persoană cu Marte în Pești, el, dacă nu ar fi avut Luna în Taur și Mercur în Capricorn, ar fi fost foarte greu să ajungă unde a ajuns acum, dar cu acest Marte în Pești… Pentru că Marte în Pești te face confuz, haotic.
Cred că au fost situații în care, deși știm că i-a plăcut matematica, știm că îi place să fie profesor, știm că îi plac lucrurile astea foarte… îi plac științele exacte, i s-a părut, din când în când, cu acest Marte în Pești, că nu știm ce vrea. Pentru că așa se întâmplă. Ești în două luntri.
Vrei să fii și cu unii, și cu alții, și aștepți să vezi cum bate vântul. Asta face Marte în Pești. Aștepți să vezi cum bate vântul.
Să simți direcția în care trebuie să te duci. Acum, pot fi momente în care Marte în Pești are și o resursă, și o vulnerabilitate. Persoanele cu Marte în Pești au o intuiție foarte puternică.
Ce face, în schimb, Marte în Pești – că acum o să continui imediat ce începusem – este că îți dă și o empatie. Nu știu dacă pentru un politician e bine sau nu. Mulți mimează, alții chiar o au, rămâne de văzut. Dar Marte în Pești îți dă și un grad de empatie mult mai ridicat, o grijă poate pentru unii oameni care suferă, o grijă pentru animale, pentru mediile acestea defavorizate.
Revenim. Marte în Pești îți dă toate aceste capacități, dar îți dă și haos și confuzie. Ce-ai construit, totodată, are darul ăsta mare în Pești.
A construit să dizolve el singur. Își construiește un castel de nisip și Marte în Pești îl dărâmă el, pentru că își face o altă imagine, altă poveste, își proiectează în cap cum ar trebui să arate acel castel. Marte în Pești nu este soldatul clasic.
Este soldatul care vrea să asculte pe toată lumea, lasă să treacă timpul, să vadă, să simtă. Adică nu e persoana care o să vină să dea cu pumnul în masă. E persoana care lasă lucrurile să se întâmple de la sine.
Ce mai este de menționat la Nicușor, în astrogramă, este axa nodurilor lunare. Axa nodurilor lunare este cea care ne arată evenimentele de tipul celor predestinate. Vorbim de nodul sud și de nodul nord.
Nicușor are nodul sud în Fecioară și nodul nord în Pești. În toată viața lui, el trebuie să împace aceste două zone. Fecioara este cu pragmatismul, cu matematica, cu perfecțiunea.
Iar Peștii sunt cu haosul. Cumva, el trebuie să vină cu nodul sud din Fecioară, capacitatea aceasta uimitoare de a organiza și de a găsi soluții la probleme.
Toată partea de administrație de care vă povesteam, să o ducă în zona de Pești. În momentul în care apare haos, în momentul în care lumea nu știe în ce direcție o să o ia, să vină el și să creeze o direcție. Însă toată această axă a nodurilor lunare Fecioară–Pești îl va obliga, de-a lungul vieții – că așa se întâmplă cu această generație – să se confrunte cu niște situații care nu țin de el.
Poate să facă alianțe pe care nu și le dorește, să facă parteneriate la care nu s-ar fi gândit. Pentru că generația cu nodul sud din Fecioară e foarte pusă la punct, însă, la un moment dat, trebuie să se adapteze la vremurile care vin.
Fecioara este furnica aceea din fabula cu greierele și furnica. El s-a născut cu nodul sud din Fecioară, el crede că totul trebuie să fie perfect, fără emoții. Dar, pe de altă parte, nodul nord din Pești, unde-l are și pe Marte, partea asta de emoții, de suferință, de comunitate, de servicii sociale… e omul acela care trebuie să decidă că avem nevoie să repărăm băncile din parc – ceva util –, însă, în același timp, am nevoie să dau bani și pentru florile din parc. Facem economie.
O persoană cu nodul sud din Fecioară este foarte bună la făcutele economiei, la tăiat costuri, a acoperit datorii și, așa mai departe, cheltuieli. Dar, în același timp, nu trebuie să uite nici de nodul nord din Pești. Parcul are nevoie de bănci să stăm pe ele, dar, în același timp, avem nevoie și de niște flori, să fie plăcute ochiului.
Ori el, în orice va face, dintotdeauna trebuie să găsească acest echilibru între a face ce este util, ceea ce este necesar, însă în a și crea viziune sau în a și crea chestii care să-i inspire pe oameni, chestii să-i ajute pe oameni.
Acum rămâne de văzut dacă voi îl veți vota pentru a fi președinte.”, a spus Daniela Simulescu.