Două etape sunt extrem de importante în „războiul tarifar” pornit de Donald Trump, spune prof. Mircea Coşea, analist economic. Iată care sunt.
„Două etape sunt extrem de importante. Etapa primei săptămâni, în care a fost o lovitură atât de dură asupra economiei, încât bursele au căzut, s-au întâmplat nişte pierderi enorme la valorile bogăţiilor marilor potenţaţi ai lumii, s-a intrat în panică, fel de fel de conferinţe, de summit-uri. A urmat o perioadă de calmare. Iar în momentul de faţă, e o situaţie în care Trump pare să fie mulţumit cu ceea ce Europa a făcut, anume o renunţare la taxarea în oglindă, şi a rămas cu vechiul lui duşman, China, pe care îl tot taxează mai mult prin vorbe.
Apar nişte elemente, trei la număr, care pun în discuţie eficacitatea măsurilor lui Trump.
Prima este lanţul valoric. Globalizarea a făcut un lanţ valoric, ceea ce înseamnă că capitalul s-a împărţit în lume, indiferent de naţionalitatea lui. Important este că produsele de bază ale revoluţiei tehnice, faza a IV-a, nu se mai fabrică doar într-o ţară. Când aplici astfel de tarife, trebuie să te gândeşti că rupi acest lanţ valoric, şi asta înseamnă că o perioadă de aşa numită criză, în care produse precum telefoanele, se scumpesc masiv şi poate fi şi o penurie.
În al doilea rând, avem teoria lui Stephen Miran, principalul consilier economic al preşedintelui Trump, care merge pe ideea devalorizării dolarului. Care ar forţa pe de o parte exporturile americane, pe de altă parte ar atrage capital în SUA. Dar apare o problemă complicată. Dolarul, fiind cea mai importantă monedă din lume în prezent, reprezintă cea mai mare parte a rezervelor de valută a ţărilor din lume şi în primul rând ale Chinei. Devalorizând dolarul, ataci China. Şi e în dezavantajul dolarului.
Al treilea lucru este faptul că această măsură pe care Trump a luat-o nu poate fi aplicată într-o manieră completă. Pentru că există aşa numite portiţe prin care se poate exporta fără să fie penalizat capitalul duşman al Americii, cel chinez. Prin delocalizarea, un proces aflat în dezvoltare, a capitalului chinez aflat în ţări care nu sunt atât de afectate. Sunt două ţări care nu sunt vizate şi care sunt principalele beneficiare ale acestor prime 3 săptămâni, anume Vietnam şi China. Au preluat o parte din exporturile chineze, dar au şi atras capital”, a declarat prof. Mircea Coşea la Totul despre Bani.