Bogdan Chirieac l-a întrebat pe Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, despre relațiile dintre Donald Trump și Vladimir Putin, punând sub semnul întrebării întâlnirile separate ale celor doi lideri și eventualele tensiuni între Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.
„Ce se vede nu este întotdeauna ceea ce se întâmplă în realitate și trebuie să spun că eu continui să am toată încrederea în abilitatea președintelui Trump de a negocia o rezoluție. Dar nu trebuie să uităm că președintele Biden și administrația lui au lăsat în urmă o nenorocire globală. Ucraina este doar una dintre problemele cu care administrația Trump trebuie să se confrunte.
Sunt vreo 10-12 războaie civile în Africa, sunt probleme în America de Sud, sunt tensiuni cu China în Asia, cu Taiwan, cu Filipine și alte țări din jurul Mării Chinei de Sud. Așa că acest conflict este doar unul dintre multele. Am auzit multe critici despre faptul că Trump pare prea „drăguț” la suprafață cu Putin, dar aceleași critici au apărut și când el a făcut declarații complementare despre Kim Jong-un în Coreea de Nord acum 5-6 ani. Cu toate acestea, a reușit să-l țină sub control. Același lucru s-a întâmplat și când s-a întâlnit prima dată cu Putin, acum vreo 7 ani, în primul mandat – iar Putin a rămas liniștit.
Care este planul real și ce se va întâmpla rămâne de văzut. Dar trebuie să spun că ideea de a dezvolta câmpiile cu minerale rare din Ucraina mi se pare un plan inteligent. Introducerea investitorilor americani pentru a dezvolta aceste regiuni, care acum sunt ocupate de ruși, ar putea fi un prim pas spre soluționarea problemei. Rușii nu vor avea curaj să atace americanii, pentru că, acum 5-6 ani, au făcut aceeași greșeală în Siria, atacând o bază americană. A doua zi, toți cei aproximativ 300 de ruși implicați au fost eliminați de armata americană, sub ordinul președintelui Trump. Așa că sunt convins că Putin înțelege acest lucru.
Care este jocul de suprafață e greu de spus. Nu știu exact, dar am încredere că există un plan.
Un alt aspect important: Zelenski a făcut o greșeală acum câteva zile, afirmând că va semna un document privind mineralele rare. S-a dus la Casa Albă, dar înainte de asta s-a întâlnit cu mai mulți senatori democrați, responsabili pentru eșecurile din Ucraina din ultimii ani. Mi s-a spus că aceștia chiar i-au recomandat să nu semneze. A fost a treia oară când Zelenski a promis că va semna și totuși nu a făcut-o. Lucrurile nu merg bine.
Când Trump a vorbit marți seara, cred, în fața Congresului American, a spus că a primit o scrisoare de la Zelenski, în care acesta confirma că va semna. Trump a declarat că este de acord să sprijine acest proces. Însă purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a negat existența scrisorii, spunând că era doar o postare pe rețelele sociale. Mi se pare incredibil ca Zelenski să încerce să-l prezinte pe Trump drept un mincinos. Nu înțeleg de ce face asta.
Un alt lucru important: eu cred că nu ar fi trebuit să fie tăiate unele ajutoare pentru Ucraina. Printre acestea, au fost eliminate și fonduri destinate sprijinului Moldovei, care are alegeri parlamentare la sfârșitul lunii iunie. Moldova trebuie să rămână un stat democratic, nu un stat controlat de Putin.
Cum am văzut acum câteva luni, pe 24, Moldova a fost atacată într-un mod similar cu România. Maia Sandu a câștigat alegerile cu o marjă mică, în mare parte datorită voturilor din diaspora. Așa că trebuie să fim atenți la aceste aspecte.”, a răspuns Adrian Zuckerman.