Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent la conferința numită „HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025”, organizat de DC Media Group. Discursul său s-a axat pe prioritățile pe care le are instituția pe care o conduce în acest an.
Conform spuselor sale există trei direcții pe care țara noastră trebuie să le abordeze urgent. Două dintre ele constau în ajustarea salariilor cadrelor medicale.
„Din punctul meu de vedere, sunt trei elemente care ar trebui să constituie o prioritate. Avem know-how în ceea ce privește aceste probleme, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aș vrea să le enumăr, fără să fie vreun clasament al acestor trei provocări.
Una cred că ar fi legată de plata personalului medical în funcție de performanță, de activitatea pe care o fac. Trebuie să aducem în zona de adevăr activitatea medicală și faptul că în momentul de față spitalele sunt finanțate prin DRG în marea lor majoritate iar plățile salariale sunt separate, cel puțin parțial, în sectorul public. Probabil va trebui să avem un pachet care să demonstreze care este realitatea în ceea ce privește realizarea de servicii în spitale și care sunt cei care fac servicii și cei care nu fac. Sunt foarte mari diferențe și nu cred că este etic ca un medici care au o activitate foarte intensă și alții cu o activitate mult mai puțin relevantă, să primească aceleași drepturi salariale. Asta este o chestiune pe care trebuie să o abordăm în cursul acestui an și să o și rezolvăm împreună cu CNAS și consultanța pe care o avem în cadrul PNRR.
Al doilea element important care este legat și de primul este cel de stimulare a activității medicale prespitalicești, inclusiv a serviciilor medicale preventive. Poziția pe care Ministerul Sănătății a avut-o în mod constant în ceea ce privește acest lucru este de finanțare corespunzătoare a activității medicilor din ambulatoriul de specialitate care în momentul de față primesc o sumă de bani care este inferioară medicilor de familie. Nu cred că este în regulă. Sigur că medicina de familie trebuie să fie stimulată și dezvoltată în mod constant, facem acest lucru. Veniturile medicilor de familie s-au dublat în anul 2023. Totuși, nu putem să neglijăm dezvoltarea serviciilor ambulatorii de specialitate dacă vrem să avem o finanțare sustenabilă la nivelul asistenței medicale și să putem să degrevăm o parte din activitatea care este la nivel de spital, mult mai costisitoare.
Cel de-al treilea element pe care trebuie să îl luăm în considerare este cel al asigurărilor private de sănătate care este nesemnificativ în România în comparație cu orice altă țară europeană. Mecanismele pe care le-am dezvoltat în România nu aduc, de fapt, bani noi în sistemul de sănătate. Există, totuși, o deductibilitate pentru persoanele care doresc să își facă o asigurare de sănătate dar între timp deductibilitatea a rămas pe loc, tipurile de activități care sunt deductibile sunt tot mai multe iar banii care vin la sănătate sun mai puțini. Cred că această dezvoltare a serviciilor medicale, inclusiv după program în unitățile sanitare publice, pot să constituie un trigger de stimulare a acestor asigurări private de sănătate care să ofere servicii în plus sau o micșorare a listei de așteptare pentru pacienți. Acesta este un proces mai îndelungat, necesită foarte multă educare și informare, atât a pacienților cât și a personalului medical încât el să fie operaționalizat. Trebuie să începem tot în anul 2025 acest proces”, a declarat ministrul Rafila.