România continuă să fie principalul actor care sprijină Republica Moldova prin proiecte de educație și cultură, consolidând relațiile bazate pe istorie, limbă și tradiție comună.
Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), este invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac la interviurile DC News, DC News TV și Știri Diaspora.
Acesta a discutat despre sprijinul oferit de țara noastră fraților de peste Prut, explicând activitățile întreprinse de statul român în relația cu Republica Moldova.
Adrian Dupu a amintit că peste un milion de cetățeni moldoveni au și pașaport românesc, având dreptul de liberă circulație în România, respectiv în spațiul comunitar european.
Totodată, secretarul de stat al DRRM a subliniat că rezultatele favorabile ale referendumului de anul trecut, care a confirmat parcursul european al Republicii Moldova, se datorează în mare parte voturilor moldovenilor din Diaspora, care cunosc deja beneficiile apartenenței la spațiul european și, totodată, riscurile apropierii de Federația Rusă.
Amintim că o majoritate fragilă de 50,35% a a decis, în octombrie 2024, modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 76,79% dintre voturile moldovenilor din Diaspora au susținut inițiativa, în timp ce rezultatul din interiorul Republicii Moldova a fost unul negativ: 54% dintre cetățeni au votat „NU”.
„Scopul principal al Departamentului este acela de a întări relațiile dintre România și Republica Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, cultură, tradiție și spiritualitate, istorie, pentru că sunt elemente care ne unesc și definesc spațiul românesc din stânga și din dreapta Prutului.
Practic, finanțăm proiecte și desfășurăm proiecte noi înșine, pe partea de educație foarte mult, și de cultură. De asemenea, și în mass-media, dar și ce ține de spiritualitate. În principal, cu Mitropolia Basarabiei, dar am susținut și alte culte religioase, culte creștine din Republica Moldova care au venit și au depus proiecte la noi.
Concentrarea a fost, bineînțeles, pentru că e foarte mare comunitatea de creștin-ortodocși, pe Mitropolie. Principala noastră concentare e pe educație și cultură. În Republica Moldova, cât au fost sub dominație sovietică, educația a fost doar despre cât de diferiți sunt ei, că sunt un popor separat și au fost generații întregi educate în acest spirit.
Mai sunt și acum aceste reminiscențe care nu pot fi depășite decât prin educație. Cultura, la fel… Faptul că li s-a spus că sunt două culturi diferite și că cea rusă este nobilă și cea românească mai puțin, acest lucru încercăm să-l schimbăm prin bogăția culturii românești. Ceea ce celebrează ei prin cultură, celebrăm și noi!
Să nu uităm că până anul trecut spuneau limba moldovenească la aceeași limbă română pe care o vorbim cu toții. Importanța a fost, în Republica Moldova, deși s-a trecut în Constituție (n.r. limba de stat este limba română), foarte mulți încă spun că vorbesc limba moldovenească. S-a văzut acest lucru la referendumul care a avut anul trecut și din care a reieșit un procent foarte mare care consideră că vorbește limba moldovenească. Deși e o limbă care nu există!
Din ultimele date de la Autoritatea Națională pentru cetățenie, peste un milion de cetățeni moldoveni au cetățenie română. Deci sunt români cu acte în regulă. Din aceea, estimările sunt că undeva la jumătate sunt plecați din țară.
Dintre toți cei care stau în Spania, Italia, foarte puțini și-au dobândit cetățenia. Un caz aparte este Portugalia, unde comunitatea este destul de mică, unde cetățenii moldoveni au putut să obțină ușor cetățenia portugheză, înainte să fie legea redobândirii cetățeniei românești. Mulți dintre moldovenii care stau în Portugalia stau cu cetățenie portugheză, nu cu cetățenie română.
Dar dacă vorbim despre celelalte țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, majoritatea moldovenilor stau legal acolo având cetățenia română. Rămânând mai puțini în Republica Moldova, e mai ușor să fie manipulați de propaganda rusă stând între granițele țării, decât atunci când sunt în România sau în țările europene, din UE, cele democratice.” – Adrian Dupu.
Te mai poate interesa și: Strategia globală a lui Donald Trump și direcția viitoare a României. Prof. Bogdan Teodorescu: „Să facem un pas în spate”