Documentarul „Phoenix – Povestea”, în regia lui Cristian Radu Nema, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2025.

„Trupa Phoenix îşi exprimă cu emoţie recunoştinţa şi bucuria faţă de includerea filmului ‘Phoenis – Povestea’ în cursa pentru nominalizările la prestigioasele Premii Gopo 2025. Este un moment cu adevărat special pentru întreaga echipă, care a contribuit la realizarea acestui proiect, ce reflectă istoria trupei şi impactul său asupra muzicii româneşti. În cursa pentru nominalizarea la cel mai bun film al anului sunt incluse producţii ca ‘Moromeţii 3’, în regia lui Stere Gulea, sau ‘Ecce Homo Brâncoveanu’, în regia lui Dan Piţa”, se arată într-un comunicat al trupei transmis, vineri, AGERPRES.

Filmul documentar „Phoenis – Povestea” aduce în prim-plan evoluţia trupei, de la începuturile sale în anii ’60 până la statutul de legendă a muzicii rock din România. Documentarul prezintă nu doar momente definitorii din cariera trupei, dar şi o parte din viaţa personală a membrilor, lăsând o amprentă asupra noii generaţii de fani şi muzicieni.

„Suntem extrem de mândri şi emoţionaţi că filmul „Phoenix – Povestea”, în regia lui Cristian Radu Nema, a fost nominalizat la Premiile Gopo. Aceasta este o recunoaştere importantă pentru întreaga echipă care a lucrat din greu pentru a aduce în faţa publicului povestea trupei Phoenix şi impactul pe care l-a avut asupra muzicii româneşti. Este o onoare să vedem cum muzica şi istoria noastră sunt apreciate pe o scenă atât de importantă. (…) Acesta este un moment deosebit pentru noi şi suntem mai motivaţi ca niciodată să continuăm să aducem muzica noastră pe scenele din întreaga lume”, a declarat Cristi Gram, chitaristul trupei Phoenix, citat în comunicat.

Filmul a fost apreciat pentru autenticitatea sa şi pentru modul în care a reuşit să capteze esenţa unei trupe care a făcut istorie.

„În anul în care se împlinesc 175 de ani de la plecarea lui Mihai Eminescu a avut loc proiecţia de gală a filmului pe care i l-am dedicat, care a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, într-o şedinţă comună cu Academia Română. A fost prilejul de a argumenta, în faţa celor mai importante personalităţi din spaţiul academic şi cultural, eternitatea creaţiilor pe care personalităţile culturii române o au. I-am invocat, alături de poetul Mihai Eminescu, pe compozitorul Ciprian Porumbescu, filosoful Alexandru Surdu sau pe Nicolae Covaci, sufletul fenomenului cultural Phoenix. Am simţit în acele momente pecetea dată Phoenix-ului, de a intra în acest Panteon Cultural. Împărtăşesc acum dorinţa mea, ca peste alţi 175 de ani, să se vorbească despre film şi despre muzica Phoenix ca despre o operă a culturii noastre, la fel cum vorbim astăzi despre toţi înaintaşii noştri din secolele trecute. Pentru că o creaţie se desprinde de creatorul său, având viaţa ei în eternitate, iar aşa cum creaţiile Phoenix se desprind de autori, la fel şi acest film nu mai aparţine regizorului, ci culturii române”, a mărturisit regizorul Cristian Radu Nema.