Președintele interimar al Coreei de Sud, Choi Sang-mok, a declarat marți că guvernul său va solicita discuții cu Administrația SUA pentru a reflecta interesele companiilor sud-coreene în ceea ce privește tarifele de 25% impuse importurilor de oțel și aluminiu, scrie Reuters.
CEO-urile a 20 de mari companii sud-coreene intenționează să viziteze Statele Unite ale Americii în viitorul apropiat, iar guvernul intenționează, de asemenea, să discute măsurile de răspuns cu Japonia și Uniunea Europeană, a spus Choi.
Guvernul depune un „efort total” pentru a construi legături strânse cu administrația președintelui american Donald Trump pentru a proteja interesele companiilor sud-coreene, a mai spus acesta.
Noile tarife impuse de SUA vor scădea vânzările de oțel din Coreea de Sud
În cursul zilei de marți, ministrul Comerțului, Cheong In-kyo, a declarat că tarifele de 25% ale lui Trump, care vor intra în vigoare în martie, vor reduce cererea de oțel din partea SUA și vor eroda profitabilitatea exportatorilor de oțel.
Totuși, el a spus că tarifele reprezintă o oportunitate pentru ca firmele sud-coreene să găsească noi piețe de export.
Coreea de Sud va „considera activ” dacă există loc pentru negocieri privind tarifele, a spus Cheong, în ciuda promisiunii lui Trump din ziua precedentă, care a spus că tarifele mai mari vor intra în vigoare „fără excepții sau scutiri”.
Cheong a organizat o întâlnire cu oficiali ai companiilor de oțel din Seul.
Producătorii de oțel sud-coreeni au continuat să înregistreze pierderi, în cursul zilei de marți. POSCO Holdings a închis în scădere cu 0,8%, pentru a doua zi consecutivă, iar Dongkuk Steel Mill a scăzut cu 0,9%, închizând la un minim de trei luni.
Coreea de Sud este al patrulea cel mai mare exportator de oțel către Statele Unite, după Canada, Mexic și Brazilia, conform datelor American Iron and Steel Institute.
Coreea de Sud, scutită considerabil de taxe în 2018
În timpul primului mandat al lui Trump, în 2018, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii au ajuns la un acord privind o cotă anuală de oțel fără taxe, de 70% din volumele exportate către SUA în medie, în perioada 2015-2017.
Acordul a făcut din Coreea de Sud primul aliat al SUA care a obținut o scutire nelimitată de la tarifele pe oțel.
„Prin urmare, vedem posibilitatea unor negocieri cu administrația Trump a doua oară, dacă va fi necesar”, scrie Citi Group într-un raport.
Citigroup, companie de servicii financiare, estimează că noile tarife americane pentru oțel vor avea un impact negativ asupra economiei Coreei de Sud de aproximativ 0,11% până la 0,22% din produsul intern brut.
Miniștrii Comerțului din Uniunea Europeană vor organiza miercuri o conferință video pentru a discuta răspunsul blocului comunitar la tarifele impuse pe importurile de oțel și aluminiu.
Te mai poate interesa și: Președintele turc Erdogan, avertisment la Donald Trump: Nimeni nu are puterea de a strămuta locuitorii din Fâșia Gaza