Decizia intens dezbătută în ultimele zile a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în privința conducerii unui autoturism sub influența substanțelor psihoactive a fost explicată de Titi Aur, instructor de conducere defensivă.
ÎCCJ a hotărât, în cazul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, că este necesar să se constate atât prezența acestei substanțe în probele biologice, cât și dacă aceasta afectează capacitatea de a conduce a autorului faptei. Această decizie a inflamat spațiul public din țara noastră, dând naștere la o serie de neclarități.
Titi Aur, invitat la emisiunea DC Conducem de la DC News și DC News TV, a abordat intenția pe care a avut-o Înalta Curte de Casație și Justiție în redactarea deciziei. În dialog cu jurnalistul Florin Răvdan, Titi Aur a subliniat că judecătorii au dorit să clarifice anumite probleme care pot apărea în diversele cazuri ale șoferilor care sunt depistați pozitiv la testele antidrog, dar au creat, în același timp, alte confuzii în acest sens.
„Este un cartof fierbinte, într-adevăr. Înalta Curte a decis și știm povestea. Asemănarea între alcool și drog, la volan, este că, și într-un caz, dar și în celălalt înseamnă curaj mult, reflex întârziat. Ceea ce înseamnă pericol! Că-i alcool sau drog, să zic că e oarecum asemănător efectul. Oarecum!” – Titi Aur.
Asemănările și deosebirile dintre testele pentru alcool și droguri
Atât consumul de alcool, cât și cel de droguri afectează capacitatea de a conduce, având în comun două elemente periculoase: reflexe întârziate și o doză exagerată de curaj, spune Titi Aur. Totuși, spre deosebire de alcool, care este ușor de măsurat și dispare complet din organism în câteva ore, drogurile ridică o problemă complexă.
Un test antidrog efectuat în trafic poate indica un rezultat pozitiv, dar acesta nu oferă întotdeauna o imagine clară asupra momentului consumului. Unele substanțe rămân în organism săptămâni sau chiar luni, ceea ce înseamnă că un șofer poate fi declarat pozitiv fără a fi sub influența efectivă a drogului în acel moment.
„Când vorbim despre alcool, e mult mai simplu. De ce? Pentru că este ușor de măsurat, ușor de încadrat și dispare după o perioadă. Și dispare de tot! Nu mai apare nici în aerul respirat, nici în sânge, nici în nimic. Discuțiile care sunt – că sunt 24 de ore, că sunt 48, că depinde de…
Când vorbim despre droguri, problema este mult mai complicată și mai delicată! În primul rând, noi am trecut printr-o perioadă – acum, după Revoluție – în care nu conta dacă te drogai, pentru că nu se măsura. Și nu avea cum să te prindă. Efectul, din punct de vedere al conducerii, al circulației, a fost maxim. A fost dăunător, pentru că România s-a tranformat dintr-o țară de tranzit, într-o țară de consum, de consumatori. Din ce în ce mai mult, din păcate! În special tineri, dar nu numai.
Drogul are mai multe probleme. În primul rând, sunt foarte multe variante de substanțe care produc acest efect. De la unele foarte periculoase, până la cele care sunt denumite droguri ușoare. Chiar și cele care au fost droguri legale, la un moment dat. Dar efectul este același când vorbim despre circulație, despre condusul mașinii. Repet asta ca să înțeleagă toată lumea: reflex întârziat pe fondul unui curaj exagerat.” – Titi Aur.
După introducerea testelor rapide în trafic pentru depistarea conducătorilor auto care au consumat droguri, au apărut și numeroase controverse. Unele teste care au un rezultat pozitiv pot fi cauzate de administrarea unor medicamente sau alimente.
Problema se complică și mai mult atunci când nu se cunoaște momentul în care s-a consumat respectivul drog. Concret, aparatele de testare a consumului de droguri folosite în stradă, de către polițiști, nu pot determina dacă șoferul a consumat un anumit drog cu un interval de timp în urmă sau dacă acesta este sub influența drogurilor în momentul controlului.
O și mai mare confuzie în încercarea demonstrării acestui lucru este determinată de decizia ÎCCJ, care a adăugat un nou element: un specialist trebuie să stabilească dacă un șofer este sau nu sub influența drogului în momentul testării cu aparatul de către polițiști.
„Care e problema? Când a fost introdusă legea și au început măsurătorile, a început și scandalul! Scandalul însemnând că în stradă te măsura, te verifica și ieșeai ca fiind sub influența drogurilor, dar unii erau doar cu medicamente (n.r. test efectuat și reieșit pozitiv în urma administrării), unii erau cu diferite alimente. Era, de fapt, acel test fals pozitiv. Când te duci la analiza de sânge, dai în altă belea!
Dacă ai consumat în ultimele zile, ultima perioadă, ești chiar sub influența drogului cu efecte. Dar drogul, ca toate substanțele de dopaj la sportivi, de exemplu, rămân foarte mult în sânge. Unele rămân săptămâni, luni, chiar și un an. Iarăși depinde de foarte mulți factori: originea drogului, de cantitate, de organism, de foarte multe.
S-a pus problema și se pune în continuare: Cum faci această departajare? Unul care s-a drogat, s-a dopat acum șase luni – asta e foarte rău, că s-a drogat, dar care practic acum când conduce, de când s-a drogat, acea substanță nu mai are acel efect direct, major asupra capacității lui de a conduce. Iar altul – care e sub efectul acela, cu care nu te poți înțelege. Asta va rămâne și e o discuție permanentă.” – Titi Aur.
Prevenția, marele absent în lupta împotriva drogurilor
În timp ce legislația încearcă să țină pasul cu realitatea, prevenția rămâne aproape inexistentă, spune Titi Aur. România a trecut de la o țară de tranzit pentru droguri la o țară de consum, iar tinerii sunt printre cei mai afectați. Cu toate acestea, campaniile de conștientizare și educare lipsesc din demersurile autorităților.
Fără o strategie clară de prevenție, mai spune Titi Aur, problema consumului drogurilor la volan va continua să creeze controverse și tragedii.
„Eu spun așa: partea legală, în privința justiției, trebuie reglată cumva! Nu știu eu o soluție. Nimeni nu poate în momentul ăsta, și nu numai în România. În toată lumea e o problemă! Dar de ce nu se face nimic – sau aproape nimic – în România în partea de prevenție? (…) Ar trebui să se facă acea parte de prevenție, de transmitere a mesajului, de demonstrație a efectelor pe care le are drogul.” – Titi Aur.