Într-un stat în care un procent semnificativ de români pierd lupta cu bolile cardiovasculare, noile tehnologii vin în sprijinul medicilor și, implicit, al pacienților care suferă de aceste afecțiuni.

Prof. Dr. Victor Costache a fost invitat la interviurile DC Medical și DC News, unde a abordat numeroase subiecte de interes public. Medicul primar Chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a discutat, alături de jurnalistul Val Vâcu, despre tehnicile minim invazive transcateter, care vin în sprijinul pacienților înaintați în vârstă.

Tehnicile transcateter, ca parte a evoluției chirurgiei cardiovasculare

Dr. Victor Costache a subliniat rolul important al tehnicilor transcateter, care au revoluționat tratamentul bolilor cardiovasculare, oferind o șansă la viață pacienților fragili și critici, care altfel ar fi fost considerați inoperabili.

Prima procedură de implantare a unei valve transcateter a fost realizată în 2002 de către regretatul profesor francez Alain Cribier, deschizând drumul pentru dezvoltarea acestor intervenții minim invazive.

De atunci, spune dr. Victor Costache, milioane de pacienți din întreaga lume au beneficiat de aceste tehnologii avansate, care permit tratamente sigure și eficiente chiar și la vârste înaintate.

Te poate interesa și: Chirurgia cardiovasculară, progrese importante în ultimii ani. Evoluția tehnicilor minim invazive

„Cel mai în vârstă pacient pe care l-am tratat printr-o procedură transcateter aortică avea 96 de ani în momentul intervenției. Este bine și acum. Vedeți, sunt proceduri care pot fi făcute la pacienți foarte fragili. Sunt proceduri care au început a fi făcute la pacienți critici. De obicei, când se începe o procedură nouă, se începe cu pacienți standard.

Aici a fost oarecum invers. Primele proceduri au fost făcute în 2002 de către regretatul profesor Alain Cribier. El a dezvoltat aceste tehnici transcateter și a realizat prima implantare de valvă transcateter. În poziție aortică a făcut-o domnul profesor.

Apoi, aceste tehnici s-au dezvoltat și la celelalte valve. În momentul de față, câteva milioane de pacienți au beneficiat, la nivel mondial, de aceste tehnici transcateter. Pacienți, care altfel ar fi fost inoperabili, acestora li s-a oferit a doua șansă la viață.” – Prof. Dr. Victor Costache.