Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezvăluit că adaosul practicat de retaileri în cazul produselor românești este mai mare decât cel aplicat produselor de import.
În contexul în care românii sunt încurajați să boicoteze supermarketurile din toată țara în ultima vreme, Ministrul Agriculturii a oferit o alternativă tuturor cetățenilor nemulțumiți de produsele importate de retailerii din țara noastră: boicotul acestor produse.
Deși o piață liberă presupune tocmai libertatea de a vinde și de a cumpăra în funcție de cerere și ofertă, Florin Barbu a spus că există anumite diferențe între adaosul comercial practicat de retaileri în cazul produselor românești și cel aplicat produselor importate.
În cadrul Interivurilor DC News și DC News TV, alături de jurnaliștii Bogdan Chirieac și Val Vâlcu, Florin Barbu a dezvăluit că a realizat un studiu pe un număr de 12 produse pentru a observa dacă există diferențe între prețurile practicate de magazine în cazul produselor românești, respectiv a celor importate. Diferențele există, spune ministrul: produsele autohtone au un adaos comercial mai mare decât cele de import.
„Eu am constituit un comitet de monitorizare, astfel încât am dat către Consiliul Concurenței 12 produse pentru a realiza un studiu asupra adaosului comercial practicat la produsele românești și al celui practicat la produsele care vin din import.
Există, în momentul de față, o practică comercială neloială, astfel încât produsele românești procesate de către fermieri și de procesatorii noștri au un adaos comercial mai mare. Cele care vin din import au un adaos comercial mai mic. E o practică neloială! Și să fim corecți, e practicată de către retail!
În momentul în care noi am dat acele acte normative privind Directiva (UE) 2019/ 633 practicile comerciale neloiale prin care am plafonat adaosul comercial pe aceeași gamă de produs, că vine din import, că vine de la un procesator român, lucrurile s-au așezat în piață. Vorbim despre acele 17 categorii de produse, alimente de bază pentru români cu venituri mici și medii. Lucrul acesta este confirmat lunar, de Consiliul Concurenței, care are un raport unde arată clar că prețurile au scăzut de la 17 până la 32%.
Mai mult decât atât, am avut prima întâlnire la Consiliul Agrifish, întrucât comisarul Agriculturii, care este din Luxemburg, a vrut să aibă o întâlnire separată, tête-à-tête cu mine. (Despre) introducerea, în următorul consiliu Agrifish, a modificării Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale. A fost foarte mulțumit. A luat act de normele date prin actele normative de către Guvernul României și au observat datele Consiliului Concurenței din România…” – Florin Barbu.