Banca Centrală Europeană ar urma să intre anul acesta într-o nouă fază de imprevizibilitate, deoarece mandatele a şapte dintre cei 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE se încheie până în decembrie, marcând cea mai semnificativă remaniere de personal din 2019, transmite Bloomberg.
Schimbările îl includ pe Klaas Knot din Ţările de Jos, de mult timp membru al Consiliului guvernatorilor BCE, alături de câţiva miniştri de Finanţe care au gestionat criza datoriilor suverane din Europa şi a căror expertiză este importantă, pe fondul tensiunilor comerciale cu SUA.
După cea mai severă creştere a inflaţiei cu care s-a confruntat zona euro, chiar şi unii dintre cei al căror mandat va fi reînnoit se vor confrunta cu dificultăţi. Letonul Martins Kazaks, care a fost confirmat joi pentru încă cinci ani, era într-o situaţie de incertitudine juridică de când s-a încheiat primul său mandat, în decembrie, politicienii din statul baltic încercând fără succes să-l înlocuiască.
Deşi este puţin probabilă o schimbare radicală a politicii BCE, echilibrul dintre hawks (şoimi) şi doves (porumbei) s-ar putea schimba. Nu este nici pe departe o conjunctură ideală iar posibilele taxe vamale ale SUA impuse UE ameninţă să afecteze sever creşterea economică deja lentă.
„Aceste schimbări vin în cel mai prost moment posibil deoarece BCE se va confrunta anul acesta cu decizii dificile – perspectivele economice s-au înrăutăţit – şi s-ar putea înrăutăţi şi mai mult cu politicile lui Donald Trump, în timp ce inflaţia încă este prea ridicată”, a apreciat Carsten Brzeski, analist la ING.
Oficialii BCE rămân încrezători că inflaţia va scădea la ţinta BCE de 2% în următoarele luni şi vor să continue cu reducerea dobânzilor. Dar cu noile numiri de la BCE este neclar până unde vor fi reduse dobânzile.
„BCE este bine protejată în privinţa independenţei şi a luării deciziilor. În acest sens, instituţia este mai importantă decât persoana”, susţine Anatoli Annenkov, economist la Societe Generale.
Schimbarea de personal de la BCE ar putea face mai lente reacţiile instituţiei, dacă Trump merge mai departe cu ameninţările comerciale la adresa UE.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat recent importanţa de a acţiona fără interferenţe politice, când mediul economic este volatil. „Este imperativ ca băncile centrale să aibă independenţa de a-şi îndeplini pe deplin mandatele referitoare la stabilitatea preţurilor”, a afirmat şeful BCE.
Părerea analiştilor este că BCE va gestiona cu calm schimbările din acest an, pieţele concentrându-se mai mult pe datele economice decât pe modificările de personal, încercând să-şi calibreze previziunile privind ritmul reducerii dobânzilor.
Dar schimbarea va oferi un indiciu asupra evoluţiei din 2026 şi 2027, când se vor încheia mandatele preşedintelui Christine Lagarde, vicepreşedintelui Luis de Guindos, economistului şef Philip Lane şi membrului în board-ul executiv al BCE Isabel Schnabel.