Încă dinainte ca Donald Trump să îşi preia al doilea mandat de preşedinte al SUA, Mark Zuckerberg, CEO-ul META, compania mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat că renunţă la fact-checkers, lucru care a stârnit nenumărate reacţii.

Una dintre reacţiile care a circulat intens pe reţelele sociale este că se elimină, astfel, cenzura online. Sociologul Bogdan Ficeac a vorbit la DCNews TV despre acest lucru.

„S-a ridicat acea cenzură comunistă şi vine acum cenzura democratică, în care să credem, pe care trebuie să o acceptăm.

Vom vedea ce se va întâmpla. E un început. Şi aici vor fi nenumărate nemulţumiri. Una e ce se întâmplă în SUA, alta e ce se întâmplă în Europa. Când plouă la Washington, se mai deschid umbrele şi prin Europa pe aici, dar trendurile vor continua. Evident că vor apărea şi anumite supărări, revolte, manifestări, din partea celor care reuşiseră să impună anumite subiecte pe ordinea de zi, de care nu te puteai atinge. E un început bun, dar vom vedea ce va urma, pentru că fie că exista cenzura, fie că nu, mediul online oricum nu poate fi controlat. E cenzurat un site, imediat apar 2-3-5 care preiau mesajele de acolo. Şi a mai apărut şi inteligenţa artificială, care va umple mediul online cu fake news-uri cât cuprinde. Va fi o perioadă foarte dificilă”, a declarat Bogdan Ficeac.

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit, afirmând că „poate e o unealtă, o punem să demonteze fake news-urile. depinde ce îi dai acestei inteligenţe artificiale”.

„Da, da, da. S-a tot spus că inteligenţa artificială face tot ce spune omul, deci să nu ne facem griji. Dar omul nu îi spune doar de bine. Sunt nenumăraţi inşi care îi spun de rău. Acum, cât vorbim noi, sunt unii care lucrează la programe extrem de sofisticate. Şi vorbim de hackeri care pun la cale tot felul de lucruri, înşelătorii care utilizează extrem de realist figurile, vorbele, intonaţia, vocile unor personaje foarte cunoscute şi respectate. Aceste deepfake-uri. S-au înmulţit, sunt atacuri cibernetice cu sutele în fiecare zi”, a mai spus Bogdan Ficeac.