Daniel Oprican, președintele asociației de români stabiliți peste hotare „Forța Patriotică” Italia, a vorbit despre cum s-a schimbat modul de trai în această țară și cum sunt acum văzuți compatrioții noștri în Peninsulă.

„În Italia, deja suntem cunoscuți ca oameni foarte muncitori, liniștiți și care pot să iasă din orice situație. De obicei, românul este foarte inventiv.

Am început să fim apreciați, cel puțin aici unde locuiesc eu și în zona mea, la adevărata valoare. Dar, evident, nu vei fi niciodată italian sau francez. Vei fi tot timpul, cel puțin în Italia, considerat stranier, chiar dacă ai cetățenie. Asta e, așa este și probabil că e normal să fie așa.

Acum, respectul, știți dumneavoastră, se mai și câștigă. Și dacă ești un om care îți vezi de treabă și îți faci treaba cu dăruire, atunci e normal îi câștigi respectul celui care te angajează și celui pentru care muncești. Sunt foarte mulți români care au și societăți. Subiectul este oricum foarte amplu și este greu de spus. Trebuie luat pe fiecare caz în parte, pe fiecare țară în parte. Greu de spus la nivel global cum suntem noi văzuți. Chiar dacă unii poate au o invidie pentru că văd că ești mai bun ca ei, mi s-a întâmplat chiar și mie”, a spus Daniel Oprican în legătură cu impresia străinilor față de românii stabiliți în Italia.

Citește și: La ce trebuie să se aștepte afaceriștii români în acest an. Adrian Negrescu: O criză și o oportunitate

Salarii de anii ’90

Președintele asociației a mai explicat și faptul că acum a scăzut nivelul de trai din țara gazdă. Salariile din Italia nu au crescut suficient, astfel încât să acopere necesitățile oamenilor.

„Nu mai este acel renume care era la început, când au venit să furăm, în primii ani când au plecat românii din țară apăreau tot felul de știri, numai cu românii, să-i discrimineze, să-i arate că sunt răufăcători. Am început să intrăm pe un făgaș al normalității, doar că nu prea se mai trăiește cum se trăia în Occident.

Nivelul a rămas cam același în Italia, cel al anilor ’90, dar prețurile s-au dublat, s-au triplat. Deci cam asta este nivelul puterii de cumpărare acum, cel puțin în Italia. Cu salarii de 1000, poate între 1300 și 1600. 1700 € deja sunt bani frumoși. Nu vorbim de șoferi de tir care câștigă mai mult pentru că au și acel program foarte, foarte ciudat. Vorbim de oameni normali. Eu zic că viața s-a degradat constant în acești ultimi ani și prețurile, am văzut, inflația a crescut și a luat-o razna”, a conchis Daniel Oprican.