Via Transilvanica este mai mult decât un traseu prin care putem redescoperi frumusețea țării noastre. În cei 1.400 de kilometri care străbat pe diagonală România, se găsesc, la fiecare kilometru, câte o sculptură lucrată de mână de artiști români sau străini.
Fondatorul acestui traseu unic în lume, Alin Ușeriu, a fost invitat la emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te” unde a vorbit pe larg despre proiectul său de suflet, care este și o invitație pentru românii plecați peste hotare de a-și redescoperi patrimoniul natural al locului de un vin.
„Via Transilvanica este proiectul organizației Tășuleasa Social, pe care noi l-am făcut în 2018, atunci când organizația noastră avea 18 ani de activitate. Este un proiect care, în momentul de față, este recunoscut ca infrastructură turistică națională.
Nu este un proiect de succes imediat. Noi am avut nevoie de 18 ani să ne pregătim pentru ce urmează. Deci, practic, Via Transilvanica, așa cum este ea acum, este un drum de lungă distanță. Este un drum care, în cazul României, începe de la Putna, dar s-ar putea să înceapă de la Cernăuți la un moment dat. Se termină la Drobeta Turnu Severin, dar se poate duce până în Valea Timocului sau mai departe, până la Paris, de unde se pornesc către Camino de Santiago.
Deci este o cărare care are, la fiecare kilometru, o bornă de andezit făcută de un sculptor român sau din altă țară, foarte frumoasă. Este o expoziție de lungă distanță, dar, în același timp, este deja un drum care face ca România să fie cunoscută la adevărata ei valoare și asta a fost și răsplata noastră, până la urmă, pentru tot acest proiect, pentru că am descoperit o Românie pe care eu nu am cunoscut-o înainte de a face acest proiect”.
Alin Ușeriu a mai vorbit și despre un amănunt foarte important. Pe lângă contemplarea imaginilor idilice de pe trase unul dintre scopurile acestui traseu este cel de a aminti oamenilor și de viața la sat, acele locuri de care mulți au uitat, învăluiți de zgomotul marilor orașe.
„Pentru noi este un proiect social. Organizația Tășuleasa Social este o organizație care a căutat să facă o politică socială, în special să înțeleagă cum funcționează societatea noastră din acest punct de vedere. Via Transilvanica a apărut pentru noi atunci când nu mai știam ce să facem cu satele din zona rurală a României, care pur și simplu dispar. Mama are o vorbă foarte frumoasă: Doamne ferește să crească iarba în prag. Eu cred eu că în foarte multe praguri a crescut iarba și asta este într-adevăr periculos.
Acum ea a devenit un proiect turistic de referință, apare în toată lumea. Sunt foarte multe și prestigioase ziare din toată lumea care au publicat despre via noastră dragă. Adică are cam tot ce ne-am dorit noi și mult mai mult decât imaginația noastră, în 2018, a fost în stare să cuprindă. Avem un traseu de lungă distanță care poate să fie în primele 10 trasee de lungă distanță din lume, în felul ăsta unic, pe care l-au făcut bornele sculptate în felul acesta frumos al universului rural pe care îl are România și, probabil, și unic în felul lui, un patrimoniu natural excepțional”, a mai spus Alin Ușeriu.