Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR a fost invitat în studioul DC News pentru a vorbi despre riscurile la care se supun oamenii cu anumite predispoziții pentru unele boli, de care poate nici nu erau conștienți.

Aceste persoane află despre afecțiunile de care suferă tocmai în aceste momente, când se așteaptă mai puțin, dar când alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi le pun sănătatea la încercare.

„Sunt niște cauze brusc apărute. Unele dintre ele sunt incidente, fiind de natură infecțioasă sau traumatică, iar acestea sunt cele care aduc urgențele neașteptate. Dar există și niște mecanisme, pe care le putem numi de exacerbare sau acutizare a unor boli cronice, care în perioada aceasta, din motive pe care nu pot să le descriu obiectiv, dar care sunt de înțeles, provoacă aceste mecanisme care duc la acutizarea unor afecțiuni cunoscute.

Aș cita, pentru ultima categorie, afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, de care suferă mulți oameni, cei care au o vârstă de risc, în condițiile unor obiceiuri alimentare sau unor situații emoționale, specifice perioadei sărbătorilor”, spune Dr. Cristian Pandrea.

Citește și: Sărbătorile de iarnă fără probleme digestive: Ce trebuie să știm despre mâncare, alcool și zahăr

Invitatul DC Medical a mai vorbit și despre faptul că unii oameni se pun singuri în aceste situații dificile. Ei sunt tentați să renunțe temporar la medicamentele pe care le iau sau să ignore semnalele organismului.

„Cel mai adesea, oamenii nu mai iau medicamentele în seara asta pentru că merg la petreceri sau iau o doză dublă, «că poate fi mai bine»”, spune gazda emisiunii, jurnalistul Val Vâlcu. „Doar faptul că ai mâncat o doză de sare mai mare decât obișnuiești îți poate provoca o criză hipertensivă”, completează doctorul.

„Afecțiunile cardiovasculare se acutizează și se agravează în această perioadă, iar picioarele se umflă. Este un semn. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni cardiace necunoscute, care, probabil, există de ceva vreme.

Boli care se pot agrava

Dr. Cristian Pandrea a mai explicat că nici alte boli nu ar trebui neglijate, cum ar fi diabetul, bolile de plămâni sau cele de stomac.

„Pe de altă parte, diabeticii formează un grup mare de pacienți care suferă de o boală cronică. Foarte ușor se poate dezechilibra un diabet, doar prin aceleași obiceiuri alimentare despre care vorbeam. O seară sau două seri de excese pot provoca dezechilibre, iar la unii acest lucru se poate întâmpla foarte ușor. De asemenea, în perioada sărbătorilor, chiar dacă vremea nu pare a fi foarte vitregă, afecțiunile respiratorii cronice, cum ar fi bronhopneumopatia cronică obstructivă sau astmul bronșic, se pot agrava.

În mod general, nu trebuie neglijate nici afecțiunile cronice digestive, precum ciroza hepatică, hepatita cronică sau boala ulceroasă. Toate acestea pot fi influențate și agravate de consumul de alcool sau de anumite alimente” a conchis doctorul.

Emisiunea completă: Urgențe medicale de sărbători. Dr. Cristian Pandrea (SANADOR), la DC Medical și DC News