Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a fost prezent în studioul DC News, la emisiunea #Rezist, unde a vorbit despre cum se justifică necesitățile românilor într-un context ca cel de față, în care clasa politică este tulburată și ne așteaptă un an greu din punct de vedere financiar și economic.
El a făcut câteva paralele cu situația din Republica Moldova și cu pericolul care vine din partea Moscovei.
„România cheltuie cei mai mulți bani pentru întreținerea clasei birocraților din Uniunea Europeană. În România se cheltuie foarte mulți bani pentru funcționarii publici și să nu uităm că digitalizarea în România este mult sub nivelul Uniunii Europene. S-ar putea înlocui sute de mii de funcționari publici prin digitalizare, prin reformele care așteaptă de foarte mult timp. Exact ca și bancul acela: dosarul digital se depune la ghișeul numărul doi de la etajul trei.
Exact același lucru s-a întâmplat și în Republica Moldova, dar am făcut pași foarte mari. Față de România, suntem mult avansați la capitolul digitalizare. Oamenii (românii) sunt nemulțumiți de impozitele pe care le plătesc, de impozitul pe salariu. Sunt nemulțumiți de calitatea funcționarilor publici, sunt nemulțumiți de justiția din România și trebuie să se înceapă cu ceva. Altfel, la alegerile repetate care vor avea loc anul viitor, s-ar putea să apară o surpriză și să spunem că, uite, am pierdut jumătate de an degeaba când am fi putut face multe schimbări”.
În continuare, fostul ministru a comentat mai larg situația din țara vecină și a făcut o analogie cu România, în ceea ce privește rezistența la presiunile care vin din partea Rusiei.
„Oamenii trebuie să vadă că această clasă politică le-a înțeles semnalul, le-a înțeles mesajul pe care l-au trimis la alegeri. Oamenii trebuie să vadă că clasei politice îi pasă. Exact același lucru îl așteaptă și cei din Republica Moldova, fiindcă anul viitor vor avea alegeri parlamentare. Dacă PAS-ul va pierde aceste alegeri, putem considera că Rusia a câștigat războiul din Republica Moldova. Iar Rusia nu se va opri aici. Rusia nu va înceta să finanțeze și să susțină și să implementeze noi metode de destabilizare a situației atât din România, cât și din Republica Moldova.
Colaborarea între cei care se ocupă de combaterea războiului hibrid din Republica Moldova și din România trebuie să fie una foarte apropiată. Cum spunea odată un ambasador, «împotriva războiului hibrid trebuie să lupți cu metode hibride». Trebuie să ai centre de contra-propagandă. Nu poți să lași în grija unor televiziuni care turează la maximum motoarele și încep să spună «uitați-vă că ne așteaptă un dezastru, prețurile s-au mărit de nu știu câte ori, că e dezastru, suntem pe marginea prăpastiei, suntem în criză» și oamenii spun «da, ăștia nu sunt capabili de nimic, uitați-vă ce ne spune la televizor»”, a conchis Anatol Șalaru.
Emisiunea completă: Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, la #Rezist