În ziua de dinainte de Ajunul Crăciunului, la emisiunea DC Edu a fost prezent Preot profesor univ. dr. Radu Petre Mureșan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București, preot paroh al parohiei „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni.
Cu această ocazie, preotul a vorbit despre importanța spovedaniei, un obicei sfânt care le aduce oamenilor mai multă împăcare în suflet, mai ales acum, în perioada în care sărbătorim Nașterea Mântuitorului.
„Fiecare dintre noi adunăm în sufletul nostru greșeli și neputințe care ne murdăresc fereastra sufletului și ne împiedică la rugăciune, ne împiedică la fapte bune, ne dau o stare de neputință, de nervozitate și așa mai departe. Și atunci, prin Taina spovedaniei, noi ne punem înaintea lui Dumnezeu și mărturisim păcatele noastre cu căință. Biserica este spital, nu tribunal, și de aceea omul, în Taina spovedaniei, primește canon, adică medicamentul necesar pentru tămăduirea lui sufletească și trupească”, mărturisește preotul Radu Petre Mureșan.
De ce este important să mergem la preot să ne spovedim, întreabă gazda emisiunii, profesorul Sorin Ivan.
„Pentru că Mântuitorul Iisus Hristos a dat această putere a legării și dezlegării păcatelor unor oameni, Sfinților Apostoli. Așadar, păcătoșii îi spovedesc pe păcătoși, așa cum de multe ori medicii bolnavi îi tratează pe alți bolnavi. Dumnezeu lucrează mântuirea păcătoșilor prin păcătoși. Ei sunt trimiși de Dumnezeu pentru oameni și, de asemenea, binecuvântați și rânduiți de către oameni să slujească lui Dumnezeu. Preoții au acest jug al preoției, al legării și al dezlegării păcatelor, și de fiecare dată în Taina spovedaniei căutăm să ne rugăm. Când se spovedește penitentul, cerem ca Dumnezeu să pună în gura noastră și în mintea noastră medicamentul de care are nevoie pentru tămăduirea lui.
De aceea, Taina spovedaniei este oarecum și o judecată, dar o judecată în care suntem judecați după mila lui Dumnezeu. După ce trecem din această viață, suntem judecați numai după dreptatea lui Dumnezeu. Așadar, aceasta este o sfântă Taină a Bisericii, prin care cele legate pe pământ sunt dezlegate atât pe pământ, cât și în ceruri. Și i se dă o șansă nouă omului în calea mântuirii. Preotul este un martor care stă alături de tine în pocăința ta și te ajută să mergi pe calea harului. Am putea face o paralelă cu un antrenor care te ajută să ajungi la o anumită performanță și care te poate sfătui într-o asemenea manieră încât să nu cazi în neputințe sau în greșeli, sau să faci lucruri care te-ar vătăma sufletește și trupește”, a mai spus preotul.
Emisiunea completă: Preot Profesor univ dr Radu Petre Mureșan