Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a vorbit despre „Iluminatul Public”, un program în derulare. 

Ultimele noutăți despre programul Iluminat Public

Deși țara noastră a părut deseori cu un pas în urma civilizației occidentale, au existat momente în istorie când lucrurile au stat diferit. Un exemplu este chiar Bucureștiul, în secolul al XIX-lea, când devenea primul oraș din lume la iluminatul public stradal. Acum, însă, „Micul Paris” este „un pic în urmă” la acest capitol. 

Președintele AFM a anunțat recent lansarea programului „Iluminat Public”, prin care primăriile vor beneficia de un sprijin financiar de 500 de milioane de lei pentru modernizarea și extinderea iluminatului stradal. Ghidul este gata, iar imediat ce apare în Monitorul Oficial, proiectul va putea începe. 

„Am alocat 500 de milioane de lei pentru programul «Iluminat Public». Am trimis vineri ghidul la Ministerul Mediului pentru a fi publicat în Monitorul Oficial. Imediat după ce va fi publicat, voi emite dispoziția de începere a programului. Avem aplicația informatică, avem absolut tot. 

Este un program destinat primăriilor. Discutăm de iluminatul stradal, cel pe care-l vedeți. Ca și noutate, anul acesta am majorat cu 20% bugetul pentru ce înseamnă București, pentru că am văzut că este un pic în urmă cu tot ce ține de iluminatul stradal, și atunci am suplimentat bugetul pe București și am creat și posibilitatea de extindere atât în intravilan, cât și în extravilan, dacă sunt orașe sau comune limitrofe orașelor care s-au extins cu cartiere rezidențiale ș.a.m.d. și au nevoie, clar, și ei de iluminat”, a spus Laurențiu Neculaescu la DC News TV. 

Condiții pentru primăriile care aplică

„Și la «Iluminat Stradal» ce le dați? Le dați numai becuri din astea ultramoderne cu consum redus și putere mare sau și stâlpii?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Și stâlpii! Dar, foarte mare atenție: stâlpii trebuie să fie eficienți energetic, astfel încât să contribuie la diminuarea cu 25% a emisiilor de carbon. Orice primărie care aplică trebuie să demonstreze că face o eficiență energetică față de sistemul vechi de iluminat cu cel puțin 25%. Și, atunci, acești stâlpi ar trebui să fie oarecum independenți ca să nu impacteze în coeficientul de reducere. (…) 

Au apărut niște stâlpi mult mai buni decât aceia (stâlpi cu panouri fotovoltaice – n.r.), care sunt îmbrăcați în panouri fotovoltaice de sus până jos și care, înțeleg de la colegii mei care sunt mai tehnici, că permit o funcționare de câteva zile fără soare, după ce se încarcă. Stâlpul în sine, toată infrastructura lui, e un acumulator, iar el e făcut tot din panouri fotovoltaice. Nu au nevoie de rețea, sunt independenți, se montează de sine stătători”, a explicat președintele AFM.