Sfârșit ploios de octombrie

Directorul ANM a venit în studioul DC News cu vești noi despre ce ne așteaptă în prima parte a anotimpului rece. Deși semnele nu sunt încă clare, pe alocuri, se întrezăresc primele semne ale iernii.

„Există unele semnale că am putea avea un scurt episod cu precipitații în ultimele două zile ale lunii octombrie. Există însă o incertitudine destul de mare referitor la extinderea acestor precipitații și cât vor fi ele de consistente. Este adevărat că vor fi asociate, ținând cont de circulația (aerului n.red.) la scară mai mare, de o oarecare răcire a vremii, mai ales în jumătatea de nord a țării”, a declarat directorul ANM.

Primele zăpezi ale acestei ierni

Florinela Georgescu anunță că în următoarele zile am putea să ne așteptăm la primii fulgi de nea. Aceștia vor cădea inițial, așa cum este obișnuit, în zonele montane.

„Această răcire ar putea să aducă, la sfârșitul lunii octombrie și primele zile ale lunii noiembrie, la munte, în măsura în care ar putea fi precipitații, lapovița și ninsoarea. De altfel nu este ceva ieșit din comun. De acum încolo, de câte ori vom vorbi despre o răcire a vremii, mai ales pentru localitățile de la peste 1.500 metri, va fi și cu precipitații mixte. Ceea ce urmărim noi cu mare atenție este când va fi momentul în care aceste precipitații mixte vor apărea în zonele joase.

Este cam devreme pentru o prognoză detaliată pentru iarnă însă câteva considerente le putem face. În primul rând, apropo de temperaturile pe care le-am înregistrat în ultima perioadă, nopțile, în special în zonele joase, au fost reci, temperaturi sub media climatologică a acestei perioade. În schimb, temperaturile din cursul zilei sunt peste medie, chiar dacă ni se pare mai rece decât a fost în urmă cu 3 sau 4 săptămâni, categoric. În mod normal, acum, ar trebui să avem temperaturi maxime undeva între 8 și 14 grade. Iar noi ne-am dus la 20”, a mai spus directoarea ANM.