Investitorul român Alin Bucur a fost invitat în studioul DC News TV, unde a vorbit despre abuzul suferit din partea statului în urma unei licitații pentru închirierea unui sector de plajă din Mamaia.
Abuzul statului împotriva unui investitor român
„Un abuz al instituțiilor statului în România, un abuz împotriva unui investitor român. Este vorba despre domnul Alin Bucur, investitorul din Mamaia. Este cel care a făcut investiția de la plaja Caelia din Mamaia. Este o investiție de milioane de euro: plaje speciale, curate, dotate cu tot ceea ce este necesar, inclusiv cu grupuri sanitare. Omul vrea să ia plaja, a câștigat licitația și, de la domnul Lucaci, am înțeles că a venit ordin să se anuleze licitația, ceea ce este profund ilegal. Vă rog să ne oferiți detalii”, a spus analistul Bogdan Chirieac.
Bucur a povestit despre cum, deși și-a respectat toate obligațiile pentru licitație, au fost acceptate oferte depuse după termenul limită stabilit, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legii.
„Sub impulsul evenimentelor, sunt foarte, foarte supărat și dezamăgit! Nu se poate așa ceva! Este un abuz pe față! Poate pe calea aceasta ne aud și se sesizează și instituțiile statului. Deja e inuman ce se întâmplă… Deja s-a ajuns prea departe!
Este vorba despre o tâlhărie. Să vrei să iei un bun al cuiva… Deci, s-au scos la licitație anumite sectoare de plajă de la Marea Neagră și am participat la un sector de plajă, cel din fața hotelului Rex. Depunerea plicurilor a fost până pe data de 9 octombrie. Am luat caietul de sarcini, mi-am îndeplinit obligațiile și am ajuns în ziua deschiderii plicurilor, care a fost pe 14 octombrie.
Comisia era formată din șase persoane și patru firme care au licitat (pentru închirierea plajei pe 10 ani – n.n.). Am depus toate documentele, ne-am prezentat la deschiderea ofertelor; am fost eu și încă patru persoane, dintre care doi avocați”, a povestit investitorul Alin Bucur la DC News TV.
„Cum poate cineva să depună oferta după termen?”
Dezamăgit, investitorul a subliniat că întregul proces a fost marcat de nereguli și presiuni din partea unor firme concurente care nu îndeplineau condițiile impuse.
„Deci am știut că au fost patru persoane care au licitat, dintre care două nu au fost eligibile, deoarece au depus ofertele pe data de 11 octombrie (termenul limită fiind pe 9 octombrie – n.n.). Eu întreb: Domnule Lucaci, cum poate cineva să depună o ofertă pe 11, când termenul este până pe 9? Cine a aprobat acea ofertă?”, a continuat Bucur.
„Este ilegal să faci așa ceva și se pedepsește conform legii, conform Codului penal”, a intervenit Bogdan Chirieac.
„Și avem foarte clar scris în procesul-verbal: oferta cu numărul 112 din 11.10.2024, ora 12:20, revendicată de Grand Hotel București și oferta cu numărul 132 din 11.10.2024, ora 13:58, nerevendicată! Li s-a spus doamnelor avocat să părăsească sala, că nu s-au calificat, și a început scandalul!
Au început tot felul de probleme: să anulăm licitația, că ei au depus oferte mai mari decât mine în plic, iar eu am întrebat: de unde știți dvs. ce ofertă am depus eu?! Și mi-au spus: «N-aveți cum, că noi suntem cea mai mare firmă!». Comisia a aplanat conflictul, a explicat oamenilor că se va face un proces-verbal și că au dreptul la recurs. Dar nu înțeleg ce recurs, când tu ai depus oferta pe 11!”, a punctat investitorul.